ZA DVA TJEDNA

Gazprom će u Srbiji graditi plinovod 'Južni tok'

11.11.2013 u 20:14

Bionic
Reading

Premijer Srbije Ivica Dačić i ravnatelj ruske tvrtke 'Gasprom' Aleksej Miler dogovorili su se u ponedjeljak u Beogradu da gradnja plinovoda 'Južni tok' kroz Srbiju počne 24. studenog, priopćeno je iz srbijanske vlade

Na sastanku dvaju izaslanstava, koja su predvodili Dačić i Miler, razmatrane su mogućnosti da jedan krak ovog plinovoda ide ka Republici Srpskoj, a jedan ka Makedoniji, a planirano je da se jednim krakom plin transportira i prema Kosovu, što bi osiguralo regionalnu stabilnost u opskrbi plinom, navedeno je u priopćenju.

Dačić je ocijenio da je 'Južni tok' jedna od najvrednijih investicija u Srbiji u zadnjih nekoliko desetljeća i naglasio spremnost Beograda da dosljedno ispuni energetski sporazum koji su potpisali Srbija i Rusija.

'U interesu i Srbije i Rusije je da se taj sporazum provede, a za Srbiju je važan jer naša zemlja postaje regionalni energetski centar', istaknuo je Dačić.

Miler je danas imao odvojene razgovore i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, a zajednička je ocjena da realizacija projekta 'Južni tok' ima iznimno značenje za srbijansko gospodarstvo promičući Srbiju u značajan gospodarski faktor ne samo na Balkanu, nego i u cijeloj Europi.

Trasa plinovoda 'Južni tok' kroz Srbiju vrijedna je 1,7 milijardi eura, a u značajnom dijelu radova sudjelovat će srpska poduzeća.

Očekuje se da će trasom plinovoda kroz Srbiju 2016. godine prolaziti 11,8 milijardi kubičnih metara plina, pet godina kasnije trostruko više, a 2025. godine oko 40 milijardi kubičnih metara.

Kako je Miler ranije najavio, plin će Južnim tokom doći do bugarske obale u prosincu 2015. godine, a isporuke Srbiji trebale bi početi 2016. godine.

Dugoročni ugovor koji je Srbija u ožujku ove godine potpisala s ruskim Gazpromom predviđa isporuku 1,5 milijardi kubičnih metara godišnje, a u okviru Južnog toka 3,9 milijardi.

Miler je tada istaknuo da će Srbija potpisanim ugovorom dobiti znatno jeftiniji plin i dugoročnu sigurnost opskrbe, ustvrdivši da je to znatno povoljnije nego da ga kupuje na spot tržištu gdje je cijena 800 dolara za tisuću kubika plina.