HERCEGOVINA NEGODUJE

'Gaze nas iz Sarajeva i iz Zagreba'

Glasačke kutije izbori biralište glasovanje

Glasačke kutije izbori biralište glasovanje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Izmjene Zakona o prebivalištu, koje bi se prema najavama premijerke Jadranke Kosor trebale naći na stolovima ministara, donekle bi trebale pročistiti popis birača, koji od izbora do izbora izaziva brojne polemike. Član koalicijske vlade Milorad Pupovac kaže da bi se tim izmjenama Zakona reguliralo nekoliko bitnih stvari

'Evidencija o prebivalištu donijela bi odgovor na pitanje o tome gdje građani ostvaruju svoja zdravstvena, socijalna, biračka i druga prava. Tim zakonom uredilo bi se više bitnih stvari i, što je najvažnije, izbjegla bi se praksa dvostrukoga glasovanja', komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

Međutim, iz GONG-a upozoravaju da za novi model uređivanja biračkoga prava nije održana javna rasprava, pa točne odrednice po kojima Vlada misli regulirati dvostruko glasovanje nisu poznate.

'Takav zakon bi trebalo donijeti na razini međudržavnog sporazuma, jer se ne smije dogoditi da to bude samovoljno brisanje', kazao je Dragan Zelić, zamjenik direktorice GONG-a, i dodao da bi ovakvo sređivanje popisa bilo samo prvi korak, jer ostaje problem 'mrtvih duša' u BiH koje se još uvijek nalaze na biračkim listama, piše Slobodna Dalmacija

Izmjenama Zakona, koje je izradilo Ministarstvo pravosuđa u suradnji sa Saborom, u GONG-u su nezadovoljni jer, kako kažu, postoji više nedefiniranih točaka, a rješenje vide u suradnji sa Srbijom i BiH te uspoređivanju prikupljenih podataka.

'To uređivanje ne smije se dogoditi preko noći. Kada se utvrdi tko ima dva prebivališta, onda bi se trebao dati nekakav razuman rok, od najmanje šest mjeseci, i uz jednu snažnu kampanju koja bi potaknula građane da se odluče i izaberu gdje će ostvarivati svoja prava', smatra Zelić.

Na kraju je napomenuo da je ipak dobro što Hrvatska ide u promjene i da bi se, ako država želi potaknuti bilo kakve reforme, trebala izraditi jedinstvena evidencija građana.

Vijest o tome da bi Vlada RH mogla ukinuti dvostruko prebivalište jedan dio stanovnika Hercegovine primio je s negodovanjem, dok je drugi dio ostao potpuno ravnodušan na to.

Tijekom našeg posjeta općini Ljubuški, oni koji bi vjerojatno mogli biti pogođeni tom odlukom te nakon toga izgubiti mnoge povlastice govorili su da je to sramota, jer sad neće imati nikakva prava u Hrvatskoj, 'za koju su se borili'. Pri tome su naglašavali težak položaj Hrvata u BiH i pritisak Europske unije na Vladu da donese takvu odluku.

'Gaze nas ovi iz Sarajeva, a sad neka počnu i ovi naši iz Zagreba', požalila se jedna blagajnica u dućanu mješovite robe u Vitini.

'Ma znam da čovjek ne može živjeti na dva mjesta u isto vrijeme, ali moraju nam dati neke povlastice. Ne bi to, moj novinaru, palo na pamet ovima u Zagrebu da nije Europe', dodala je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi