O AFGANISTANU

Gates: daleko su pregovori s talibanima

19.06.2011 u 20:41

Bionic
Reading

Još će proći mjeseci prije nego što pokušaj da se ostvari mirovni sporazum između afganistanske vlade i talibana urodi plodom, rekao je američki ministar obrane Robert Gates u intervjuu objavljenom u nedjelju

Gates, koji s te dužnosti odlazi krajem lipnja, rekao je kako su u zadnjih nekoliko tjedana uspostavljeni kontakti između Sjedinjenih Država i talibana. 'Ostvaren je neki kontakt većega broja zemalja, među njima i Sjedinjenih Država. Rekao bih da su u ovoj fazi ti kontakti još veoma preliminarni', rekao je Gates za CNN.

Te riječi ministra u odlasku emitirane su dan pošto je afganistanski predsjednik Hamid Karzai objavio da je SAD u kontaktu s talibanima. Bila je to iznenadna objava o toj velom tajne objavijenoj mirovnoj inicijativi.

Po Karzaijevim riječima, afganistansko okretanje mirovnim pregovorima nakon gotovo desetljeća rata još nije u stadiju u kojem bi se mogli sastati vlasti i pobunjenici, ali njihovi su predstavnici u kontaktu.

'Traju mirovni pregovori s talibanima. Strane vojske, osobito američka, i same sudjeluju u tim pregovorima', rekao je Karzai u govoru u Kabulu.

Američki predsjednik Barack Obama upravo se priprema objaviti opseg i narav inicijalnoga američkog povlačenja iz Afganistana, gotovo deset godina nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. Taj je napad bio povod intervenciji u Afganistanu.