UZ BLAGOSLOV UN-a

Galbraith opisao kako su lažirani izbori u Afganistanu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2009 08:37
  • Objavljeno 05.10.2009 u 08:34
Peter Galbraith

Peter Galbraith

Izvor: Sipa Press / Autor: PRESS

Američki diplomat Peter Galbraith, koji je prošloga tjedna smijenjen s visoke dužnosti u misiji UN-a u Afganistanu, u nedjelju je u članku u The Washington Postu opisao način lažiranja izbora u Afganistanu u korist aktualnog predsjednika Hamida Karzaija, kritizirajući nespremnost UN-a da razotkrije izbornu prevaru.

"Afganistanski predsjednički izbori održani 20. kolovoza trebali su biti prekretnica u tranziciji te zemlje od 30 godina rata prema stabilnosti i demokraciji", navodi Galbraith u članku. "Umjesto toga bili su suprotnost. Najmanje 30 posto Karzaijevih glasova je lažirano, a manje prevare počinjene su i u ime drugih kandidata. U nekoliko pokrajina, uključujući Kandahar, registrirano je četiri do deset puta više glasova nego što se stvarno odazvalo birača" istakao je.

Galbraith, 90-ih godina veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, u svom članku ističe da je kod lažiranja afganistanskih izbora središnju ulogu odigralo oko 1500 biračkih mjesta koje naziva "utvarama".

Naime, tih 1500 od ukupno 7000 birališta bila su na tako nesigurnim mjestima da ih nikada nije posjetio nitko iz Neovisne izborne komisije (IEC), afganistanske Nacionalne vojske ili afganistanske Nacionalne policije, navodi Galbraith dodajući kako je bilo jasno da ta birališta neće biti otvorena na dan izbora.

Američki diplomat piše kako je na sastancima s afganistanskim ministrima upozoravao da tih 1500 birališta treba osigurati ili zatvoriti, jer će stvoriti pomutnju, ali su mu oni osporili pravo uplitanja.

Kai Eide (voditelj misije UN-a) mi je naredio da više ne raspravljam o biralištima 'utvarama'", piše Galbraith, ističući da je na dan izbora s tih birališta stiglo "stotine tisuća lažnih glasova za Karzaija".

Da će izbori doživjeti havariju moglo se predvidjeti. Za razliku od 2004. kada je izbore proveo UN-a, vođenje je ovaj puta povjereno afganistanskoj Neovisnoj izbornoj komisiji (IEC), čijih je sedam članova imenovao Karzai. Uloga međunarodne zajednice u tehničkoj provedbi izbora bila je značajna, a SAD i druge zemlje dali su za organizaciju 300 milijuna dolara, napominje Galbraith.

On u članku objašnjava svoj prijepor s posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a za Afganistan Kai Eideom, oko toga ima li ili ne UN pravo uplitanja u izborni proces, ističući da je "Aide stao na stranu Karzaija", a spominje i da je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon od njega zatražio da ne razgovara s novinarima.

Galbraith upozorava protiv pristajanja na rezultate izbora kakvi su sada, te predlaže održavanje drugog kruga između Karzaija i izazivača Abdulaha Abdulaha, bivšeg afganistanskog ministra vanjskih poslova, pozivajući čelnika misije UN-a da pokaže odlučnost, jer se IEC neće odlučiti za drugi krug.

"Drugi krug je protuotrov za afganistanska izborna iskušenja", naglašava Galbraith, pozivajući na rješavanje problema iz prvog kruga, kao što je uklanjanje birališta "utvara" i izbornih dužnosnika koji su sudjelovali u lažiranju rezultata.

Američki diplomat upozorava da uskrata drugog izbornog kruga može produbiti etničke i geografske podjele u Afganistanu, jer je Karzai kandidat većinskih Paštuna, a Abdulah politički kandidat Tadžika koji su druga najveća etnička skupina i dominiraju sjeverom zemlje, gdje imaju 'de facto' autonomiju.

Ako Tadžici povjeruju da je njihovom kandidatu prevarom uskraćen drugi krug, mogu prestati priznavati autoritet središnjih vlasti, navodi Galbraith u The Washington Postu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi