REPORTAŽA O NEONACISTIMA

Gaf njemačke državne TV: Oživjeli Jugoslaviju i Čehoslovačku

17.02.2017 u 06:49

Bionic
Reading

Na njemačkoj javnoj televiziji ARD u srijedu navečer je prikazana polusatna reportaža ‘Immobilien, Geld und Hassmusik - Die Netzwerke der Neonazis’, tj. ‘Nekretnine, novac i muzika mržnje - tajne mreže neonacista’, koja se bavi neonacističkom scenom u njemačkim pokrajinama Thüringen i Sachsen. No u najavi emisije voditeljica se pojavila ispred karte Europe koja sadrži i dalje cjelovitu Čehoslovačku i Jugoslaviju

Njemački mediji se redovito i temeljito bave neonacističkom scenom u toj državi, o čemu svjedoči i reportaža u produkciji MDR-a (Mitteldeutsches Rundfunk) koja je 15. veljače prikazana na toj televiziji i ARD-u. 'Immobilien, Geld und Hassmusik - Die Netzwerke der Neonazis’ detaljno prikazuje i objašnjava kako funkcioniraju (polu)tajne mreže suradnje i podrške među neonacistima unutar Njemačke i Europe, koji se rado okupljaju na rock koncertima i glazbenim festivalima.

Skrupulozno istraženoj reportaži ipak se na početku potkrala zanimljiva pogreška. Naime, voditeljica emisije ‘Exakt’, u kojoj je prikazana reportaža, najavila ju je stojeći pred kartom Europe, na kojoj je prikazana povezanost neonacističkih skupina u različitim državama. Među njima su se našle i Čehoslovačka i Jugoslavija, kao da se obje nisu raspale, prva doduše mirnim putem, a druga višegodišnjim krvavim ratom.

Ipak, ovaj gaf se pojavio samo u najavi reportaže o neonacistima te se kasnije pojavljuju karte Europe na kojima se vide odvojene Češka i Slovačka.

Cijelu reportažu možete pogledati na stranicama ARD-a, a 'uskrsnule' Čehoslovačka i Jugoslavija pojavljuju se u prvoj minuti.