KRAJ DIKTATORA

Gadafijev pad ostavio Mesića bez teksta

22.08.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, osvjedočeni prijatelj libijskog diktatora Moamera Gadafija, koji je nakon 42 godine vladavine svrgnut s vlasti, nije želio komentirati njegov neslavni završetak

Mesić je Gadafija branio u medijima i nakon početka šestomjesečnog građanskog rata u Libiji, koji se današnjim ulaskom oporbe u Tripoli počeo privoditi kraju.

'Prije napada na Libiju trebalo je iscrpiti druge mogućnosti, poput slanja promatračke misije koja bi objektivno izvijestila što se događa', rekao je u ožujku bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je tada relativizirao potporu službenoga Zagreba oružanoj intervenciji u Libiji.

Mesić je tada rekao kako je pri svemu što se poduzima 'trebalo imati na umu specifičnosti unutarnjeg ustroja te zemlje, kao i osobnosti samoga Gadafija'.

Prije intervencije trebalo je poslati promatrače, kako svjetska javnost ne bi ovisila o izvještajima dopisnika i blogera ili priopćenjima sukobljenih strana. Mesić je također smatrao da treba izbjeći dojam kako se rezolucija 1973 Vijeća sigurnosti UN-a koristi kao pokriće za likvidaciju pukovnika Gadafija i eliminaciju njegova režima.

No kada smo danas na dan kada je postalo jasno da je Gadafijev režim srušen zatražili njegov komentar iz Mesićeva ureda nam je poručeno da nema komentara.