TVRDI DIKTATOROV GLASNOGOVORNIK

'Gadafi je i dalje u Libiji, zdrav je i visokog morala'

06.09.2011 u 22:51

Bionic
Reading

Moamer Gadafi je i dalje u Libiji i dobro je i siguran, rekao je u utorak njegov glasnogovornik koji je kazao i kako nema pojma o konvoju vozila libijske vojske za koje se vjeruje da su prešle pustinjsku granicu i ušle u Niger

Libijske vlasti obećale kontinuitet naftnih ugovora

Libijske vlasti obećale su izaslanstvu Europske unije da će poštivati obveze kontinuiteta ugovora potpisanih tijekom režima Moamera Gadafija, rekao je u utorak jedan europski visoko rangirani diplomat.
Tijekom posjeta jednog izaslanstva Europske unije Tripoliju odaslana je poruka da će se održati kontinuitet, naglasio je taj neimenovani diplomat. Sugovornici Europljana su tvrdili da će poštivati svoje obveze i da će se nastaviti ugovori potpisani tijekom Gadafijeva razdoblja, precizirao je.

Tijekom pet dana izaslanstvo koje vodi Agostino Miozzo, direktor zadužen za krize u europskoj diplomaciji, razgovaralo je s nizom predstavnika libijskih ustanika, diplomatima u Tripoliju i predstavnicima UN-a.
Tom je prigodom Europska unija otvorila ured u Tripoliju.

On je u Libiji. Siguran je, veoma zdrav i visokog morala. Misli kako čini upravo ono što bi trebao činiti', rekao je telefonom agenciji Reuters Musa Ibrahim.'On zna da ga podržavaju milijuni ne samo u Libiji nego i diljem arapskog svijeta', dodao je.

Mnoštvo libijskih vojnih vozila prešlo je pustinsku granicu ušavši u Niger što bi mogao biti pokušaj Moamera Gadafija da potraži utočište u nekoj prijateljskoj afričkoj zemlji nakon šestomjesečnog sukoba, rekli su u utorak francuski i nigerski vojni izvori Reutersu.

Burkina Faso: Nismo Gadafiju dali azil

Burkina Faso je u potpunosti isključila da je dala azil bivšem libijskom vođi Moameru Gadafiju kako se 'ne bi kompromitirala i stvorila probleme', rekao je u utorak ministar za veze i glasnogovornik vlade Burkine Faso Alain Edouard Traore.
'Ne možemo mu dati azil jer posljednje tri godine nemamo dobre odnose s njim', nastavio je Tarore i rekao 'da ne vidi zašto bi se kompromitirali i stvorili probleme'. 'Ne očekujemo Gadafija. Vlada kategorički demantira Gadafijev dolazak', inzistirao je i spomenuo obveze prema međunarodnoj zajednici.

Veliki broj libijskih vojnih vozila prešao je granicu s Nigerom u pustinji, možda u okviru tajno dogovorenog pokušaja Moamera Gadafija da nađe utočište u prijateljskoj afričkoj državi. Vlasti Burkine Faso su utorak izjavile da nisu informirane o dolasku velikog konvoja civilnih i vojnih vozila na njihov teritorij iz Libije.

SAD Nigeru: Uhitite Gadafijeve visoke dužnosnike

Američka vlada u utorak je pozvala Niger da uhiti visoke dužnosnike iz vlade svrgnutog libijskog čelnika Moamera Gadafija, za koje vjeruje da su ušli u tu zemlju u konvoju iz Libije, objavio je američki State Department.

Dužnosnici Nigera obavijestili su veleposlanika SAD-a da se u konvoju nalazi nekoliko visokih članova Gadafijeve vlade, ali nisu dali nikakve naznake da je i sam Gadafi među njima, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland na dnevnom brifingu za novinare.


'Mi smo snažno pozvali dužnosnike Nigera da zadrže one članove režima koji mogu biti predmet sudskog progona, kako bi osigurali da se zaplijeni oružje koje pronađu te da se zaplijeni državna imovina vlade Libije, novac, nakit, i slično, kako bi se to moglo vratiti libijskom narodu', rekla je Nuland.

Ona je kazala kako je SAD također pozvao Niger da surađuje s vladajućim Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC) u Libiji, kako bi se osigurala zaštita interesa vijeća da se putnici iz konvoja privedu pravdi.

'Svi su oni predmet zabrane putovanja UN-a, što je razlog zašto usko surađujemo s vladom Nigera', rekla je Nuland. Dužnosnici Nigera rekli su da je Mansur Dhao, Gadafijev šef osobne sigurnosti, prešao u Niger u nedjelju a dužnosnik američke nacionalne sigurnosti rekao je kako službeni Washington vjeruje da je u konvoju također i nekoliko drugih istaknutih libijskih dužnosnika.

Drugi američki dužnosnik je kazao kako nema informacija da sam Gadafi putuje u konvoju ili da je u bijegu iz Libije, a Nuland je kazala kako Niger nije dao nikakve naznake da je bilo koji član Gadafijeve obitelji bio među putnicima.

Vojni izvori kazali su za Reuters da je konvoj s 200 do 250 vozila došao do sjevernog grada Agadeza, uz pratnju vojske Nigera. Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je u utorak da je libijski vođa Gadafi u bijegu, dodajući da ne zna gdje se on trenutno nalazi.

'Volio bih da znam', rekao je Panetta na upit o Gadafijevu mjestu boravka.'Nemam nikakve informacije gdje se precizno nalazi ... najbolja informacija koju imamo jest da je on u bijegu', dodao je. Pentagon je ranije objavio kako nema razloga vjerovati da je Gadafi napustio Libiju.

Upitan da li se ta procjena promijenila, Panetta je rekao samo: 'Nemam nikakve informacije o njegovu položaju'. Panetta je to izjavio nakon što su snage lojalne Gadafiju prešle u naoružanom konvoju iz Libije u susjedni Niger.