NE SMETAJU IH PROSVJEDI

G8 raspravlja o sankcijama Iranu

26.06.2010 u 19:03

Bionic
Reading

Čelnici Skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) nastavili su u subotu sastanak na vrhu u Huntsvilleu u Kanadi radnom sjednicom na kojoj se raspravlja o globalnom gospodarskom oporavku, financijskim reformama, nuklearnoj prijetnji Irana i Sjeverne Koreje i drugim pitanjima.

Drugog dana sastanka predsjednici država ili vlada SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Rusije, razmotrit će uvođenje novih sankcija Teheranu zbog njegova nuklearnog programa, čime bi se proširile sankcije koje je nedavno uvelo Vijeće sigurnosti UN-a, izvijestila je kanadska nacionalna televizija CTV.

Kina i Rusija, stalne članice Vijeća sigurnosti koje su nevoljko poduprle nove sankcije protiv Irana, i to tek uz jamstva da one neće štetiti njihovoj trgovini s Iranom, protive se uvođenju jednostranih sankcija protiv Irana, kakve zagovara SAD.

Rasprava o najboljim načinima poticanja oporavka od gospodarske krize i kako najbolje ojačati financijske institucije, također je na dnevnom redu sastanka.

Određeni napredak postignut je u raspravama o smanjenju proračunskih deficita, uz priklanjanje američkog predsjednika Baracka Obame prijedlogu kanadskog premijera Stephena Harpera da zemlje u razvoju prepolove svoje deficite do 2013.

Predsjednik Obama se u početku protivio tom stajalištu, jer je mišljenja da rezanje deficita kratkoročno može dovesti do ponavljanja recesije, izvijestio je CTV.

Europske članice G8 govore pak da imaju suprotan problem, te da moraju tome drugačiji pristupiti jer neke od zemalja u Europi mogu bankrotirati, dodaje se u izvješću.

Pitanja mira i sigurnost također su na vrhu dnevnog reda sastanka na vrhu u Huntsvilleu, a čelnici raspravljaju o jačanju svojih sigurnosnih institucija.

"G8 je usredotočen na poboljšanje učinkovitosti programa pomoći državama da ojačaju svoje institucije koje se bave sigurnosnim izazovima, uz poštovanje demokratskih institucija i zaštitu ljudskih prava", kazao je u subotu Dimitri Soudas, glasnogovornik premijera Harpera, na konferenciji za tisak.

U subotu popodne, po lokalnom vremenu, čelnici će krenuti u Toronto gdje će im se na sastanku na vrhu skupine G-20, pridužiti čelnici 12 najvećih novih svjetskih gospodarstva, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i Južnu Koreju.

Čelnici G8 će putovati helikopterom, a potom će brodom doći do središta Toronta, gdje se na ulicama koje okružuju sigurnosnu zonu samita, očekuje tisuće antiglobalizacijskih i sindikalnih prosvjednika.

Čelnici G-20 okupit će se na radnoj večeri na kojoj će svatko od njih iznijeti svoje poglede o stanju svjetske ekonomije.

"Konkretnija rasprava održat će se u nedjelju, vezano uz fiskalnu konsolidaciju, reforme financijskog sektora, reformu međunarodnih financijskih institucija te trgovinu i protekcionizam", rekao je Soudas

Brojne policijske snage u Torontu trebale bi obuzdati prosvjede i održati red, no očekuju se i provale nasilja manjih skupina.

Raniji sastanci na vrhu privlačili su masovne prosvjede antiglobalista, a do sada se čini da su kanadski prosvjedi manji. Najveći prosvjedi, mimohod kroz središte Toronta koji su sazvali sindikati, zakazan je za subotu. Policija je objavila da je prije mimohoda u subotu uhitila 32 prosvjednika.

U osiguranje okupljanja svjetskih državnika uključeno je 19.000 pripadnika snaga sigurnosti iz svih dijelova Kanade, što čini i najveći dio troškova organizacije samita, ili oko 800 milijuna od 1,24 milijarde dolara.

Aktivisti prosvjeduju u Torontu