strah od recesije

G7 će upotrijebiti 'sva prikladna sredstva' u borbi protiv koronavirusa

03.03.2020 u 15:41

Bionic
Reading

Ministri financija i guverneri središnjih banaka skupine G7 rekli su u utorak da će iskoristiti "sva prikladna politička sredstva" da postignu jak održiv rast i sigurnost protiv rizika širenja koronavirusa, koji izaziva strahove od svjetske recesije.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon konferencijskog poziva, ministri su rekli da su spremni poduzeti akcije, uključujući fiskalne mjere gdje su prikladne dok će središnje banke nastaviti raditi da podrže stabilnost cijena i gospodarski rast.

Rekli su da su pripravni dalje surađivati na "pravodobnim i djelotvornim mjerama", ali ipak nisu pozvali vlade da povećaju državnu potrošnju ili da koordinirano smanje kamatne stope.

Koronavirus predstavlja najveći rizik za svjetsku ekonomiju nakon svjetskih financijskih kriza, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u ponedjeljak pozivajući vlade i središnje banke da uzvrate udarac kako bi se spriječio pad.

"S obzirom na moguće utjecaje COVID-19 na svjetski rast, ponovno potvrđujemo odlučnost da ćemo iskoristiti sva politička sredstva kako bismo postigli jak održiv rast i sigurnost protiv rizika", stoji u izjavi zemalja G7 - SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana - rečeno je.

Također su pozdravili predanost Međunarodnoga monetarnog fonda, Svjetske banke i drugih međunarodnih institucija da pomognu zemljama članicama u suočavanju s ljudskim i ekonomskim izazovima koje predstavlja COVID-19.

Američki ministar financija Steven Mnuchin i šef Federalnih rezervi Jerome Powell vodili su konferencijski poziv odražavajući oštar porast zabrinutosti nakon 22. veljače, kad su dužnosnici osobno razgovarali o širenju koronavirusa  na marginama sastanka G20 u Rijadu no nisu objavili izjavu.