Sindikat Preporod

'Skratite nastavni sat na 30 minuta, zbog visokih temperatura i rada pod maskama!'

09.09.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Sindikat Preporod zatražio je u srijedu od Ministarstva znanosti i obrazovanja skraćivanje nastavnih sati na 30 minuta, zbog visokih temperatura i rada pod maskama, te ukidanje odmora između nastavnih sati kako bi se kraće boravilo u učionicama.

Zbog visokih temperatura u južnoj Hrvatskoj, koje se najavljuju za cijeli rujan, treba nastavni sat skratiti na 30 minuta svugdje gdje visoke temperature sprječavaju odvijanje nastave, poručuju iz Preporoda.

"Neizdrživ je rad pod maskama s 25 i više učenika čak i u klimatiziranim učionicama jer se klima uređaji ne smiju uključiti", navode u priopćenju.

Traže ukidanje odmora između nastavnih sati kako bi se skratio boravak u učionici i osiguralo više vremena za dezinfekciju.

Također predlažu da se dopunska, dodatna i izborna nastava, organizirana u kombiniranim skupinama, održava virtualno tako da učitelji, kada god je to moguće, te poslove obavljaju od kuće.

"Inzistiranjem na obavljanju te nastave iz škole nepotrebno se povećava rizik od mogućnosti zaraze", upozorava Preporod.

Sindikalci poručuju da bi se prihvaćanjem njihovih prijedloga značajno unaprijedilo odvijanje nastave prema A i B modelu, za koje su se škole uglavnom opredijelile.