DUGO ČEKANJE

Fuchs u Subotici zatražio što skorije otvorenje Hrvatskog školskog centra

24.06.2022 u 21:09

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs izrazio je u petak za posjeta Subotici očekivanje da će srbijanska vlast odobriti i podržati otvorenje Hrvatskog školskog centra (HŠC) u tome gradu

„Nadam se da će HŠC uskoro dobiti suglasnosti državnih tijela Srbije i da ćemo imati zadovoljstvo da ga možemo tehnički, hardverski i softverski opremiti“, rekao je Fuchs na konferenciji za novinare poslije razgovora za vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Dodao je kako je njegov dolazak u Suboticu i poruka da se mora surađivati i odnose dviju zemalja unapređivati.

„Upravo nacionalne manjine, hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj, trebaju biti onaj most koji spaja, a ne razdvaja. Jedino se na takav način odnosi mogu dovesti na onu razinu kakva je primjerena jednom uređenom, civiliziranom, europskom društvu kojemu uvjeren sam teži i Srbija“, naveo je Fuchs.

Hrvatska manjina godinama čeka suglasnost državnih i lokalnih tijela u Subotici za otvorenje Hrvatskog školskog centra u kojemu bi bili otvorene vrtićke skupine, osnovna škola i gimnazija na hrvatskom.

Na sastanku s ministrom i njegovim suradnicima, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić zatražila je potporu za tehničko opremanje prostora u kojima se odvija hrvatska nastava, osiguravanje udžbenika, kadrovsko jačanje i osiguravanje mjesta na hrvatskim fakultetima i studentskim domovima.

Zahvalila je na donaciji 10 prijenosnih računala, kao i spremnosti ministarstva za nastavak višegodišnje suradnje.

Ministar znanosti i obrazovanja bio je gost HNV-a u povodu jednog od četiriju nacionalnih praznika Hrvata u Srbiji - Dana rođenja preporoditelja bačkih Hrvata biskupa Ivana Antunovića.

On je na svečanoj akademiji u subotičkoj Gradskoj kući uručio priznanja najuspješnijim učenicima nastave na hrvatskom u protekloj školskoj godini.

Ovogodišnju nagradu za učenika generacije „Crvena kravata“ dobila je učenica osmog razreda Lea Vojnić iz Subotice.

Među srednjoškolcima najuspješnija je bila učenica gimnazije Leona Matković koja je dobila priznanje „Crvena mašna“, a „Crveno penkalo“ – nagradu za najboljeg prosvjetnog radnika u hrvatskoj nastavi dobila je učiteljica Ana Čavrgov.

Ukupno je podijeljeno oko 150 pohvala i nagrada učenicima hrvatskih odjela, koji postoje u pet osnovnih i tri srednje škole u Subotici, te jednoj u mjestu Bački Monoštor.

Prije svečane akademije ministar Fuchs i vodstvo hrvatske manjine položili su vijence na spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u središtu Subotice.