KAKO JE BILO U VLADINOM ZRAKOPLOVU

Fred: Dva imena sigurna su za odličje Blago Zadro

16.11.2012 u 19:28

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić, koji je s kolegom iz resora obrane Antom Kotromanovićem putovao Vladinim zrakoplovom po oslobođene generale, najavio je Jutarnjem listu po dolasku u Zagreb kako će 'iduće godine nekoliko branitelja dobiti Red domovinske časti Blago Zadro' i da su 'dva imena posve sigurno na popisu'. 'Velika je potražnja za tim odlikovanjem, a iduće godine dodijelit ćemo prve. Još je rano govoriti o imenima', tajnovit je bio ministar Matić

Kad su novinari Jutarnjeg lista upitali ministra branitelja Predraga Matića jesu li i Ante Gotovina i Mladen Markač među najozbiljnijim kandidatima za odličje nazvano po vukovarskom generalu Blagi Zadri, samo je znakovito odgovorio: 'To ste vi rekli, ja to nisam izgovorio – samo sam spomenuo dva imena ne navodeći o kome se radi.'

Ministar Matić prenio je dio emocija koje su vladale u zrakoplovu kojim se išlo po oslobođene generale, pa je ispričao kako se na licima Ante Gotovine i Mladena Markača vidjelo 'pozitivno uzbuđenje' kad je letjelica dotaknula pistu na Plesu.

Prepričao je kako je general Gotovina sjedio u društvu supruge Dunje, odvjetnika Luke Mišetića i prijatelja Željka Dilbera. 'Generali su bili odlično raspoloženi. Bili su izuzetno pozitivni, ali staloženi. Nisu se prepustili euforiji. I tako tokom cijelog leta. Bilo je baš veselo. Šalilo se, pričalo se, što da kažem, nevjerojatno', navodi ministar Matić.

Kad se prilikom susreta s Gotovinom pozdravio, zahvalio mu se, kako je rekao, 'na žrtvi koju je podnio za Hrvatsku'. 'Uzvratio mi je zahvalom za sve branitelje, za sve što smo učinili. Sve ga je zanimalo, a ja sam mu ispričao da su branitelji cijelu noć bdjeli i molili za njih', kazao je Matić uz napomenu kako Gotovinu 'ne poznaje dobro', ali je na njega 'ostavio dojam vrlo smirena i staložena čovjeka'.

I za Gotovininog prijatelja, ministra obrane Antu Kotromanovića rekao je kako je bio presretan i da 'nije trebao ništa govoriti, jer je to otkrivao svaki njegov pogled'.

Dunja Gotovina govorila je, vrlo opušteno, kako će konačno normalno živjeti. Planirala je naglas normalnu budućnost, govorila je o Pakoštanima, o tome kako će Ante Gotovina konačno pecati, nabrajala je mnoge stvari koje si general već neko vrijeme želi. Neke posve uobičajene stvari koje su mu bile uskraćene dok je bio u haškom pritvoru. Jednom riječju, odličan let', prepričao je ministar Matić.

Uvjeren je da će dvojica generala tek za dva-tri dana shvatiti što im se dogodilo, potvrdivši Jutarnjem listu kako su bili, posebno Ante Gotovina, 'odlično obaviješteni o svemu što se događalo, što je tko radio, tko je radio i šutio, a tko se slikao, a malo manje radio'.