dubrovnik

Franković: I loša gradska kanalizacija uzrok onečišćenja mora

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2019 15:01
  • Objavljeno 09.07.2019 u 15:01
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u utorak kako je, uz tzv. cvjetanje mora, jedan od uzroka čestih ovoljetnih onečišćenja mora na dubrovačkim plažama loše stanje gradskog kanalizacijskog sustava

Franković je podsjetio kako 70 posto grada nema izgrađen kanalizacijski sustav, a da je na više lokacija zabilježeno izlijevanje septičkih jama.

'Svi znamo da je to problem koji nije od jučer. Zato smo krenuli u realizaciju projekta 'Aglomeracije Dubrovnik' i nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor vrijedan 680 milijuna kuna. Taj bi projekt trebao riješiti ovaj kronični problem', objasnio je Franković prilikom obilaska odlagališta komunalnog otpada Grabovica.

Naglasio je kako je, uz postupak izgradnje kanalizacijskog sustava, Grad Dubrovnik ishodovao novu lokacijsku dozvolu za pročistač fekalnih voda.

'Postojeći uređaj je u jako lošem stanju. Djelatnici Vodovoda ga krajnjim naporima održavaju, kako bi uredno radio. Realno je reći da bi u slučaju spajanja nove kanalizacijske mreže, taj fekalni pročistač kolabirao. Nadam se da ćemo kroz dva mjeseca raspisati natječaj za izgradnju novog pročistača na istoj lokaciji', rekao je Franković.

Napomenuo je kako će Grad Dubrovnik, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, izdvojiti dodatna sredstva kako bi se more tijekom mjeseca češće uzorkovalo.

Čemu čuđenje, sami smo radili na svojoj sudbini

'Građani prijavljuju pojedine lokacije gdje sumnjaju na onečišćenje, a Zavod izlazi na teren te je svaki put more bilo izvrsne kakvoće. Jasno mi je da su ljudi zabrinuti, ali nemamo se zašto isčuđavati kad smo sami radili na svojoj sudbini. Nitko drugi osim nas samih to nije generirao u prostoru', rekao je Franković.

U posljednja dva tjedna dvije su plaže bile zatvorene zbog onečišćenja fekalnim vodama - plaža hotela Libertas Rixos u Dubrovniku te plaža u Srebrenom u Župi dubrovačkoj, a još nekoliko njih u ispitivanju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije nije odgovaralo najvišem standardu izvrsne kakvoće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!