NEPLAĆENI RAČUNI

Francuz pobjegao iz zadarske bolnice

hitna pomoć

hitna pomoć

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Na Zarazni odjel zadarske Opće bolnice prošlog tjedna zbog zdravstvenih tegoba javio se francuski državljanin hrvatskog podrijetla. Kako nije imao riješeno zdravstveno osiguranje, sestra na odjelu unaprijed ga je upozorila da će morati platiti račun za usluge dnevne bolnice gdje je primljen i gdje su mu obavljene sve pretrage

Međutim, kad mu je ispostavljen račun od tisuću kuna, on je to odbio platiti, piše Slobodna Dalmacija

- Naljutio se, optužio da ga pljačkamo, da u Francuskoj ne bi toliko platio, a na kraju je rekao da živimo u najgorem komunizmu. I odšetao iz bolnice, ostavivši iza sebe dug - kaže sestra Milena sa Zaraznog odjela gdje su ovog ljeta imali mnoštvo ovakvih, ali i puno gorih scena s turistima, stranim državljanima koji nisu željeli platiti svoje bolničke račune. Najviše problema radili su im upravo gastarbajteri.

Sestre s odjela više su slučajeva prijavile zadarskoj policiji, no bez velikog rezultata. Naime, nesavjesnim je pacijentima teško ući u trag jer se predstavljaju tuđim imenom i u bolnicu prijavljuju s lažnim ispravama. Dio njih i pobjegne iz bolnice kako ne bi platili račun.

- Nevjerojatno je kojim se metodama služe, a mi nismo policija da vodimo istragu je li se netko lažno predstavio ili nije. Najgore je što takvim arogantnim pacijentima ništa ne možemo, nemamo načina da im stanemo nakraj.

Zadnja je bila žena koja je izišla iz bolnice samo kako bi joj muž, koji je navodno čekao u automobilu, dao novac. Na kraju je isparila i ona i muž i novci - kažu na Zaraznom gdje zbog dehidracija i raznih viroza ljeti kroz dnevnu bolnicu prođe i do 20 pacijenata.

Uz odjel gdje su im kreveti stalno popunjeni i ambulantu, svakodnevno natezanje sa turistima koji ne žele platiti račun dovelo ih je do ruba živaca i izdržljivosti.

- Uz toliki promet u dnevnoj bolnici, sestre su nam pretvorene u blagajnice, pa čak i utjerivačice dugova koje čak 50 posto svog radnog vremena, umjesto s bolesnicima, provode radeći administraciju. A pacijenti ih napadaju, prijete, ucjenjuju...

Dnevne smjene su još podnošljive, ali popodne i noću je katastrofa. Prema njima se vrši mobing najgore vrste - kaže liječnik na Zaraznom prof. dr. Miro Morović.

- Svake godine nakon turističke sezone ostane nam mnoštvo neplaćenih računa, ali jednostavno nemamo načina da to zaustavimo. Pacijentu se pomoć mora pružiti, a s druge strane smo nemoćni ako ne žele platiti jer im ne smijemo uzeti dokumente, putovnicu ili ih zadržati do dolaska policije.

I tako svake godine od travnja do listopada. Mi kao ustanova već smo se pomirili s tim da novac nećemo vidjeti - kaže Vesna Zubčić, pomoćnica ravnatelja zadarske bolnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi