aktivisti u akciji

Provalili u sjedište luksuznog brenda LVMH, traže veće poreze za bogate

13.04.2023 u 17:31

Bionic
Reading

Sindikalni aktivisti provalili su u četvrtak u pariško sjedište proizvođača luksuzne robe LVMH tražeći da francuska vlada odustane od planirane mirovinske reforme i da umjesto toga više oporezuje bogate

"Tražite novac da biste financirali mirovine? Uzmite ga iz džepova milijardera", rekao je aktivist sindikata Sud Raila, Fabien Villedieu, u sjedištu LVMH-a ispunjenom crvenim dimom. Prosvjednici su nakon toga mirno otišli. Sindikati su pozvali na demonstraciju sile na ulicama dan uoči odluke Ustavnog vijeća o legalnosti zakona o mirovinskoj reformi koji predviđa podizanje dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine.

Ako Ustavno vijeće odobri zakon koji je vlada donijela dekretom kako bi izbjegla parlament jer u njema sigurnu većinu, moći će stupiti na snagu. No prosvjednici su poručili da će se nastaviti boriti i ako zakon dobije zeleno svjetlo, dodajući da žele organizirati referendum o tom pitanju ili vratiti zakon na odlučivanje parlamentu.

Prosvjedi su se zadnjih tjedana primirili u odnosu na prve dane kada je prosvjedovalo više od milijun ljudi. No sindikati su i dalje odlučni. "Ovo sigurno nije posljednji dan štrajka", rekla je Sophie Binet, nova čelnica ljevičarskog sindikata CGT. Macron je rekao da će organizirati sastanak sa sindikatima nakon odluke Ustavnog vijeća kako bi razmotrili druge prijedloge.

  • +5
Demonstracije u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra

Sindikati smatraju da će ta inicijativa biti kratkog vijeka ne bude li spreman razgovarati o povlačenju mirovinske reforme. Politički promatrači smatraju da bi veliko nezadovoljstvo vladinom reformom moglo imati dugoročne posljedice, uključujući moguće jačanje krajnje desnice.