dvodnevni posjet

Macron stigao u Nizozemsku, čeka se njegov govor o suverenitetu EU

11.04.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte počeli su u utorak dvodnevni posjet Nizozemskoj dok padaju kritike na njegovu ocjenu da kontinent treba odabrati neovisnije stajalište u odnosu na Washington i Kinu

Kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima dočekali su u Amsterdamu francuski predsjednički par čime je počeo prvi državni posjet nekog francuskog predsjednika Nizozemskoj u zadnje 23 godine. S nestrpljenjem se očekuje Macronov govor o europskom suverenitetu nakon kritika koje je potaknuo izjavom da Europa mora odabrati neovisnije stajalište prema Sjedinjenim Državama i Kini koje se spore u pogledu Tajvana.

Macron je dočekan uz počasnu paljbu u utorak u Amsterdamu prije polaganja vijenca kod nacionalnog spomenika ratnim žrtvama i sastanka s predstavnicima parlamenta u Den Haagu. U utorak navečer nizozemski kralj priređuje gala večeru za francuske goste, a za srijedu su predviđeni razgovori nizozemske i francuske vlade.

  • +37
Brigitte i Emannuel Macron stigli u Nizozemsku Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA

U izjavi za medije objavljenoj u nedjelju Macron, koji se upravo vratio nakon trodnevnog državnog posjeta Kini gdje ga je toplo dočekao kineski predsjednik Xi Jinping, poručio je da Europa ne bi smjela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a. Kina je u subotu počela vojne vježbe kod Tajvana ljutita zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u srijedu.