bilateralni posjet

[FOTO] Francuski predsjednik Macron večerao s Plenkovićem. Za stolom se pričalo o stanju u regiji, migracijama, energetici i klimi

24.11.2021 u 20:18

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sletio je u Zagreb oko 20:15 sati u srijedu, potvrđeno je tportalu iz Vlade. Macron je u Hrvatsku stigao u dvodnevni posjet tijekom kojeg će biti potisan sporazum o strateškom partnerstvu i ugovor o kupovini borbenih zrakoplova Rafal. Prvi je francuski predsjednik koji je stigao u posjet Hrvatskoj

Nakon slijetanja u zračnu luku francuskog predsjednika u ime Vlade dočekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Uz jake mjere sigurnosti predsjednik Macron zatim se uputio na radnu večeru s premijerom Plenkovićem i užim krugom ministara u restoranu Gallo u centru Zagreba. Uz premijera Plenkovića na večeri će biti potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Zdravko Marić, Boris Milošević te ministri Gordan Grlić Radman, Tomislav Ćorić, Radovan Fuchs i Mario Banožić.

U restoran Gallo, gdje se održava radna večera s francuskim predsjednikom, oko 20:30 sati je ušao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nedugo zatim i premijer Andrej Plenković. Francuski predsjednik Macron je stigao par minuta prije 21 sat.

  • +9
Andrej Plenković i Emmanuel Macron Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

O sastanku s Macronom se na Twitteru oglasio i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je napisao da mi je drago što ima priliku ugostiti Macrona koji boravi u prvom službenom posjetu.

'Želimo osnažiti partnerstvo te stvoriti preduvjete za povećanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene. Hrvatska cijeni podršku Francuske na putu prema Schengenu i eurozoni. Večeras razgovaramo i o stanju na jugoistoku Europe, Strateškom kompasu EU, migracijama i zaštiti granice, kao i suradnji u energetici te zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena COP26', poručio je hrvatski premijer.

Macron će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati, naravno, o nabavi francuskih borbenih aviona Rafalea, o situaciji u hrvatskom susjedstvu i na zapadnom Balkanu...

Svečani doček predsjednika Macrona i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem održat će se u četvrtak u Uredu predsjednika Republike. Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Macron susrest će se kod Spomenika domovini gdje će položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Potom je predviđen sastanak u Banskim dvorima, nakon kojeg će premijer Plenković i predsjednik Macron potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea. Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održat će konferenciju za medije.

Nakon završetka programa u Banskim dvorima, predviđen je prelet borbenih aviona Rafalea, u povodu potpisivanja Ugovora. Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.

S Macronom na ručku Skoblar, Tereza, Ćiro

Među uzvanicima je Josip Skoblar, legendarni hrvatski napadač koji je u jednoj sezoni za Marseille nanizao 44 gola, što je i danas apsolutni rekord francuskih nogometnih prvenstava.

Na ručku u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade trebao bi biti i Miroslav Ćiro Blažević, izbornik Vatrenih koji su u Francuskoj 1998. došli do bronce.

Na svečanom ručku će, po pisanju medija, biti Tereza Kesovija, pjevačica koja je gradila karijeru i u Francuskoj te nastupala u pariškoj Olympiji.

  • +2
Andrej Plenković stigao u restoran Gallo u Hebrangovoj ulici gdje će se sastati s Emmanuelom Macronom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssièren u lipnju ove godine uručio je Kesoviji prestižno odličje Časnika reda umjetnosti i književnosti, a ranije, 1999., francusko ministarstvo kulture odlikovalo ju je Vitezom reda umjetnosti i književnosti.

Uvertira dolasku francuskog predsjednika hrvatskoj bila je svađa između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića oko ručka odnosno večere s Macronom.

Na sutrašnji svečani ručak iz Ureda predsjednika pozvani su predstojnik ureda Orsat Miljenić, savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić i Dragana Podnar, šefica protokola predsjednika Milanovića. Oni, kako doznaje Jutarnji list, na taj ručak neće otići jer je prvotno bilo predviđeno da to bude radni ručak, koji se inače i daje u prigodi službenog posjeta predsjednika države. Međutim, Milanovićev protokol je prije nekoliko dana, kada su počele stizati pozivnice, ustvrdio da to nije radni,već svečani ručak te je stoga odlučio ne odazvati se. Slijedom toga, na taj ručak neće otići nitko iz Ureda predsjednika

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

  • +10
Osiguranje u Zagrebu zbog dolaska francuskog predsjednika Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Rafale se 2007. pokazao u borbi u Afganistanu pa u Libiji, Sahelu i na Levantu, a 2015. krenule su prve prodaje tih aviona Egiptu, Kataru pa Indiji godinu kasnije.

Hrvatska je druga zemlja Europske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Hrvatska traži potporu za Schengen i eurozonu

Macronov posjet Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a.

Slovenija 1. siječnja prepušta palicu Francuskoj, a očekuje se da će se prije toga pokrenuti pravni postupak za donošenje formalne odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor, dok bi se konačna odluka mogla donijeti do lipnja 2022.

  • +11
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: THIBAULT CAMUS / POOL

Rumunjska i Bugarska čekaju zeleno svjetlo za Schengen već osam godina, a Francuska je među zemljama koje ih na tom putu koče.

Plenković je u ponedjeljak rekao da Hrvatska ima potporu Francuske za Schengen i dodao da će ona biti u sadržaju Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će francuski predsjednik i hrvatski premijer potpisati u četvrtak.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, kažu u vladi.

Očekuje se i potpora Pariza za eurozonu, a Plenković je ranije rekao da se nada da će se taj cilj ostvariti do 2023.