UDIO VRIJEDAN 3,7 MILIJARDI DOLARA

Francuski naftni div najavljuje otpis udjela u ruskom Novateku

09.12.2022 u 19:30

Bionic
Reading

Francuski naftni div TotalEnergies objavio je u petak da će otpisati vlasnički udio u ruskom proizvođaču plina Novateku vrijedan 3,7 milijardi dolara i povući svoja dva predstavnika iz njegovog odbora

TotalEnergies zadržao je nekoliko vlasničkih udjela u projektima u Rusiji unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu i zapadnim sankcijama Moskvi. Francuska tvrtka drži 19,4 posto udjela u proizvođaču plina Novatek i manjinske udjele u projektima vađenja ukapljenog prirodnog plina (LNG) Yamal LNG i Arctic LNG.

U priopćenju objavljenom u petak, kompanija objašnjava da njezina dva direktora u upravi Novateka zbog sankcija EU-a Rusiji moraju biti suzdržana na glasovanju na sastancima upravnog odbora, posebno o financijskim pitanjima, pa ne mogu obavljati svoju dužnost. 'U takvim okolnostima upravni odbor TotalEnergiesa donio je odluku o povlačenju predstavnika tvrtke iz odbora Novateka koja stupa na snagu odmah', navodi se u priopćenju.

Dodaju i da će u četvrtom kvartalu otpisati 19,4-postotni udio u Novateku, vrijedan oko 3,7 milijardi dolara, čime će ukupna vrijdenost njihove otpisane imovine u Rusiji u ovoj godini dosegnuti 14,4 milijarde dolara.

Već u rujnu su rekli da postaje 'složenije' primati dividende po udjelima u Rusiji, podsjeća Reuters. U najnovijem priopćenju nisu, međutim, naveli zašto su se baš sada odlučili na otpis udjela u Novateku. Glasnogovornici tvrtke nisu odgovorili na Reutersove upite da komentiraju tajming najnovijih odluka.

U priopćenju TotalEnergies objašnjava da ne može prodati udio u Novateku 's obzirom na dominantne međusobne sporazuma dioničara', dodavši da mu je 'zabranjeno prodavati imovinu jednom od dioničara koji je pod sankcijama'.