uz dozvolu amerikanaca

Venecuelanska nafta nakon dvije godine ponovno stiže u Europu

18.06.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Teret od 650.000 barela sirove nafte iz Venecuele, namijenjen talijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, a riječ je o prvom izvozu nafte iz te zemlje, koja je pod sankcijama SAD-a, u Europu u zadnje dvije godine, podaci su Refinitiv Eikona

Američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je pisma talijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španjolskom Repsolu u svibnju kojim odobrava da se ponovno započne isporuka venecuelanske nafte, kao način da se riješi više milijardi dolara težak neplaćeni dug i dividende koje duguje ta zemlja, pod američkim sankcijama od 2018. nakon pobjede Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima, a čiji legitimitet kao predsjednika Washington osporava.

I drugi tanker kojeg je iznajmio Eni, golemi teretni brod za naftu Pantanassa, kreće se prema Venecueli te se očekuje da će utovariti dva milijuna barela sirove nafte i preveze je u Europu, podaci su Eikona.

Očekuje se da će taj teret isporučiti venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA kasnije ovoga mjeseca, uz opciju da Eni dio tog tereta proda Repsolu za njegove rafinerije u Kartageni i Bilbaou.

Izvoz sirove nafte iz Venecuele u svibnju je potonuo na najnižu razinu u 19 mjeseci zbog izmjena ugovora koje je tražio PDVSA kako bi zamijenio većinu spot prodaja s unaprijednim plaćanjem, čime je ustvari smanjio rizik od neplaćanja isporučenih količina. 

Europske, azijske i američke kompanije koje imaju zajedničke poslovne operacije s PDVSA u Venecueli, a među njima su i Eni, Repsol, Chevron, ONGC i dr., akumulirale su na milijarde dolara neriješenog duga otkad je prethodna američka administracija, na čelu s Donaldom Trumpom, uvela sankcije toj državi. 

Venecuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za dio količina ruske sirove nafte koje su pod sankcijama, uvedenim nakon invazije Rusije na Ukrajinu.