SARKOZYJEV STISAK

Francuska televizija gubi reklame i kontrolu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 16:45
  • Objavljeno 28.11.2008 u 16:45
televizija

televizija

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Zaposleni u francuskom javnom audiovizualnom servisu štrajkaju zbog nacrta zakona koji predviđa ukidanje reklama. Isti zakon predviđa i da direktora servisa imenuje predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je i zatražio reformu tog javnog sektora

PARIZ - Reforma podrazumijeva ukidanje reklama na javnoj televiziji od 20 do 06 sati od siječnja 2009. godine, a potom i njihovo potpuno ukidanje od 30. studenog 2011. godine. Nacrt zakona predviđa i da se od France Television napravi jedinstvena tvrtka, te da direktora, kao u slučaju Radio Francea, imenuje predsjednik republike, a ne vijeće za elektroničke medije.

Ove mjere, koje će parlament razmatrati po hitnom postupku, izazvale su oštre reakcije sindikata, što je rezultiralo jednodnevnim štrajkom koji je na snazi od ponoći. Predviđena je i prosvjedna šetnja od Eiffelovog tornja do Nacionalne skupštine.

Sindikati ocjenjuju da će ova mjera oslabiti javni sektor u korist privatnog. Iako predstavnici vlasti obećavaju da će financirati javni servis nakon ukidanja reklama, zaposleni strahuju da se ta obećanja neće ispuniti i da će doći do masovnog otpuštanja radnika. Za sada je predviđeno da oko 900 zaposlenih na TF2 i TF3 dobrovoljno napusti posao.

Parlamentarna komisija ocijenila je da će gubitak za France Television iznositi oko 450 milijuna eura od 2009. do 2011. godine, što su osporile privatne televizije, koje procjenjuju da će gubitak iznositi od 200 do 250 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi