BERNARD KOUCHNER:

Francuska jača poziciju Europe u NATO-u

09.03.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Francuska će, kada se vrati u zapovjednu strukturu NATO-a, dobiti vodeće zapovjedne položaje i ojačat će poziciju Europe unutar toga vojnog saveza, objavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner uoči glasovanja u parlamentu o tome pitanju

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy mogao bi ovoga tjedna objaviti da je Francuska spremna priključiti se integriranom zapovjedništvu NATO-a koje planira, uvježbava i vodi zajedničke operacije.

Sarkozy je suočen s kritikama oporbenih stranaka, ali i članova njegove vladajuće stranke UMP da će Francuska time izgubiti mogućnost djelovanja kao protuteže Sjedinjenim Državama i osnivanja neovisnih diplomatskih savezništava.

Ministar vanjskih poslova Kouchner izjavio je listu Le Figaro da je nastupilo pravo vrijeme za povratak u zapovjednu strukturu NATO-a, 40 godina nakon što ju je bivši predsjednik Charles de Gaulle napustio na vrhuncu Hladnoga rata.

"Danas se kontekst promjenio. Varšavski pakt i komunistička prijetnja više ne postoje", izjavio je Kouchner.

"Dobit ćemo neka važna zapovjedna mjesta i, što je još važnije, sudjelovati u izradi planova koje ćemo morati slijediti", dodao je.

Neimenovani diplomat izjavio je Reutersu kako su Sjedinjene Države suglasne da Francuska preuzme zapovjedništvo nad Projektom za transformaciju zajedničkog zapovjedništva u Virginiji i nad regionalnim stožerom NATO-a u Lisabonu.