toplinski val

Francuska izdala crveno upozorenje za jug zemlje, temperature idu do 41 stupanj

21.08.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Francuska je u ponedjeljak poslijepodne izdala "crveno upozorenje" za južne regije uslijed izrazito vrućeg vremena, s temperaturama koje bi u dolini Rone trebale doseći 41 stupanj Celzijus.

Upozorenje, najozbiljnije u Francuskoj, dopušta lokalnim vlastima da otkažu sportske i kulturne događaje te zatvore javne prostore ako to bude potrebno.

Departmani koje pogađa crveno upozorenje, koje postaje aktivno od 16 sati po lokalnom vremenu, uključuju Ronu, Drone, Ardeche i Haute-Loire, rekao je Meteo France.

Ovo je šesti put da francuska meteorološka služba izdaje crveno upozorenje u sklopu vladinog programa zaštite stanovništva tijekom ekstremnog vremena, a to se prvi put događa ove godine.

"Spremni smo za ovakav meteorološki događaj. Samo se pripremamo za prevenciju", rekao je ministar zdravstva Aurelien Rousseau novinarima. "Naša poruka stanovništvu je maksimalan oprez."

Ranije u ponedjeljak, Meteo France izdao je narančasto upozorenje za pola zemlje, rekavši da će temperature doseći između 35 i 38 stupnjeva Celzijusa u najpogođenijim regijama.

Očekuje se da će temperature skočiti između 40 i 42 stupnja u utorak u južnim departmanima.