migrantska kriza

Fred Matić: Hrvatsku granicu prelaze mladi muškarci bez obitelji, to je čudna stvar koju treba ispitati

22.10.2023 u 12:11

Bionic
Reading

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić komentirao je migrantsku krizu. Matić smatra da Lampeduza nije ni tri posto problema u odnosu na to kakve probleme ima Hrvatska, odnosno EU.

'Kad sam došao tamo iznenadilo me da su tamo migranti obiteljski ljudi, ali ovdje je znakovito da hrvatsku granicu prelaze mladi muškarci, ljudi od 20 do 50 godina i to bez obitelji. To je čudna stvar koju bi trebalo ispitati. I onda se čudimo kada se svakakve stvari događaju diljem Europe, a sad posebno pojačane situacijom koja se događa na Bliskom istoku, rekao je Matić gostujući na HRT-u.

Uvođenje dodatnih graničnih kontrola u Schengenskom prostoru koje je uvela Slovenija na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj uz stalni rast ilegalnih migracija prema Hrvatskoj - traži odgovor na ključno pitanje. Ima li Hrvatska jasnu migracijsku politiku i koliko smo spremni pogledati istini u oči kada je riječ o eskalaciji ilegalnih migracija kojima se ne vidi kraja a s time se suočavaju se članice EU-a. U studiju 4 o toj temi govorili su Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, i Predrag Fred Matić, euro zastupnik iz redova SDP-a.

Predrag Fred Matić ističe kako postoje propusti europske vanjske politike, ali najveći propust, kaže, propust naše Vlade.

'Problemi se rješavaju na izvoru, mi smo najjužnija granica EU i naši policajci prenapregnuti su, ne mogu vjerovati da odbijamo ponudu Frontexa', kaže Matić.

Kaže da sedam tisuća policajaca ne mogu pokrivati tisuću kilometara granice, to je svima jasno. 'Zbog toga su policije Austrije, Njemačke, Italije uvele kontrole, i nije to tako strašno kao što je bilo prije ulaska u Schengen, međutim, kada bi se problem rješavao na izvorištu, onda ne bi bilo potrebe u dubljem dijelu EU to provoditi', ističe Matić.

  • +10
Ponovno uvedene kontrole na granici sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Nik Rovan/PIXSELL/F.A. BOBO

Rekao je i da vojsci nije mjesto u unutarnjim poslovima, to je mjesto policije, ali mi nemamo dovoljno policijskih službenika da čuvaju tisuću kilometara granice i zato postoje međunarodne postrojbe policije.

Mlinarić ističe kako vjeruje u našu policiju, ali da ih ima premalo.

'Ona je sposobna, to je dokazala i u Domovinskom ratu, ali, Hrvatske policije nema dovoljno da bi toliku granicu kontrolirala. Ako Hrvatska vojska i treba doći na granicu, treba doći na granicu kao inženjerija postaviti ogradu da se ne može prelaziti gdje god tko hoće', smatra Mlinarić.

Matić ističe kako je jedan od propusta europske politike da ne djeluje na izvorištu problema, a izvorište problema je, kaže u Srbiji i BiH, a nešto manje i u Crnoj Gori.

'Oni imaju bezvizni režim prešla granice za mnoge zemlje. Kada bi oni uvezi vizni režim za građane iz tih zemalja, to bi se već više od pola smanjio pritisak', kaže Matić.

Što nam preostaje?

Posljednja opcija je, ističe Matić, građenje fizičkih barijera.

'Kad mladi muškarci idu u rat, idu sami. Mladi muškarci, kad bježe od rata, onda vode ženu i djecu. A na našim granicama vidimo da su muškarci od 20 do 40 godina sami', zaključio je Mlinarić.