Tužiteljstvo BiH protivi se izručenju

[FOTO/VIDEO] Zdravko Mamić: 'Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketarili'

12.08.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Zdravko Mamić stigao je na sud u Sarajevo na kojem se odlučuje o njegovom izručenju u Hrvatsku. Novinari su ga kratko uhvatili dok je ulazio u zgradu Suda i pitalo što očekuje od današnjeg ročišta.

'Pa nisam ja paket da me izruče', rekao je kratko Mamić, prenosi Jutarnji list.

Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu uputilo je Ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenje Mamića nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovu bratu Zoranu odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji da je sucima Županijskog suda u Osijeku davao mito kako bi ga oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz Dinama.

Zdravko Mamić odlazi sa Suda BiH u Sarajevu gdje se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/Pixsell

Zdravko i Zoran Mamić pravomoćno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i pol, odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija. Zdravko Mamić u BiH je pobjegao u lipnju 2028. uoči izricanja prvostupanjske presude, a brat Zoran mu se ondje pridružio ove godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.

Zdravko Mamić odlazi sa Suda BiH u Sarajevu gdje se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Obojica su zatražila da kazne izdržavaju u BiH.

Tužitelj Oleg Čavka usprotivio se izručenju jer nisu ispunjene pravne pretpostavke za to, javlja Dnevni avaz. Čavka je rekao kako zamolnica Hrvatske pravno formalno zadovoljava standardne, ali da se djela u BiH za koja se Mamić tereti drukčije tretiraju. Radi se o primanju i davanju mita za šta se u BiH može osloboditi ako počinila to prijavi. S druge strane prema zakonu je potrebno da je za krivično djelo zaprijećena kazna od najmanje godinu da bi došlo do izručenja.

  • +6
Sud BiH u Sarajevu odlučuje o izručenju Zdravka Mamića Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Sam Mamić je pak na poziv suca da se i sam očituje o zahtjevu za izručenje održao govor u kojemu je sebe opisao borcem protiv korupcije u Hrvatskoj u kojoj je zbog toga izložen neutemeljenom i politički orkestriranom progonu. 'Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketarili, a ne da traže moje izručenje', rekao je Mamić.

'Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu', kazao je Mamić dodajući kako se kanio odreći hrvatskog državljanstva no u tome nije uspio.

Dodao je kako nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati.

No sudac Strika odmah mu je izrekao mjere zabrane putovanja izvan BiH odnosno oduzimanje putovnice te zemlje a odluka će ostati na snazi do donošenja pravomoćne odluke o zahtjevu za izručenje.

'Ovo nije jednostavan slučaj a ja ću postupiti kako mislim da treba', kazao je sudac Strika.

Prema pojašnjenju Mamićevog odvjetnika Davora Martinovića, zakonski rok za donošenje odluke ne postoji jer sudac cijeli slučaj sada treba iznijeti pred sudsko vijeće koje donosi odluku a na nju je moguće uložiti žalbu.

'Teško je prognozirati je li to 15, 20 ili mjesec dana', kazao je Martinović.

Sud BiH će u predstojećem razdoblju odlučivati i o zahtjevu Hrvatske za izručenje Zorana Mamića kojemu je zagrebački sud također odredio pritvor u istom predmetu no njihovi se slučajevi vode odvojeno.