'TUŽNO BOGOJAVLJENJE'

[FOTO] Zbog korone izostalo uobičajeno čerupanje: U Beogradu 12 'srpskih vitezova' plivalo za 'časni krst' privezan u vodi

19.01.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Srpski mediji s vidnom sjetom i žaljenjem za prošlim vremenima izvještavaju o ovogodišnjem pandemijskom obilježavanju Bogojavljenja na beogradskoj Adi Ciganliji, gdje je samo 12 plivača skočilo u hladnu vodu i utrkivalo se do 'časnog Bogojavljenskog krsta' donekle sukladno epidemiološkim pravilima

'Tužno Bogojavljenje' ove godine bitno se razlikovalo od ranijih te je imalo, kako javljaju mediji, revijalni karakter.

Naime umjesto da svećenik, po običaju, baci križ u vodu, a za njime se utrkuju najspremniji mladići u svim gradovima Srbije, održana je samo jedna utrka, i to na beogradskoj Adi Ciganliji. Tamo je drveni križ bio privezan za dno na određeno mjesto u Savskom jezeru, a plivači su se utrkivali do njega, no bez proglašenja pobjednika.

  • +14
Tradicionalno plivanje za križem na Bogojavljenje u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Svečanost je održana uz navodnu obvezu nošenja maske, što dakako nije vrijedilo za plivače, ali ni pojedine svećenike Srpske pravoslavne crkve.

Među plivačima bilo je i pripadnika Žandarmerije, specijalne jedinice srpske policije čiji je ministar Aleksandar Vulin također uveličao svečanost. Osim njih, u utrci je sudjelovalo nekoliko pripadnika Svibora, organizacije koja djeluje uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, a bavi se borilačkom vještinom po imenu 'srpsko viteško borenje'.

Slična manifestacija održana je i u Medvjeđem jezeru, na obroncima planine Ozren kod Doboja, a s nje donosimo videozapis.