tulum kod džamije

[FOTO] Zagreb proslavio Dan antifašističke borbe uz koncert TBF-a: Pogledajte tko je sve došao na Trg žrtava fašizma

22.06.2022 u 22:42

Bionic
Reading

U povodu Dana antifašističke borbe Grad Zagreb je građane u srijedu navečer 'počastio' besplatnim koncertom TBF-a na Trgu žrtava fašizma, a gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je kako se "nova gradska vlast ponosi antifašističkom borbom, a to bi trebao i cijeli hrvatski narod".

Tomašević je građanima uoči koncerta poručio kako mu je u godinu dana od kada je gradonačelnik ovo jedan od najljepših trenutaka da ih ponosno može pozdraviti na Dan antifašističke borbe "jer se konačno u Zagrebu dostojno obilježava taj dan".

"Suvremeni antifašizam iz naše perspektive nema cilj samo čuvati uspomene i istinu o antifašističkoj borbi nego se mora boriti za solidarnost, društvenu jednakost, za prava LGBT zajednice, nacionalnih manjina, žena i izbjeglica. To je zadatak pred nama kao onima koji vjerujemo u antifašizam i antifašističku borbu", istaknuo je Tomašević.

Poručio je da se oni kao nova gradska vlast antifašističkom borbom ponose te da bi to trebao i cijeli hrvatski narod jer zahvaljujući antifašističkoj borbi mi smo bili na pravoj strani povijesti.

Istaknuo je i da su danas odali počast žrtvama fašističkog režima u Spomen-parku Dotrščina te vratili info ploču na kojoj su svi podaci o svim spomenicima koji su uporno zanemarivani i uništavani, a do rujna će vratiti i spomen ploču koja je nestala i uništena. Ponosan je, kaže, i na Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima na Glavnom kolodvoru.

Zahvalio je Antifašističkoj ligi koja je ove skupove održavala godinama i koja se je i borila da se ovaj trg ponovno nazvao Trg žrtava fašizma "jer je u zgradama oko njega bilo sjedište represivnog aparata tzv. NDH koja je ubijala svoje sugrađane samo zato što su drugačije mislili i što su bili drugačije vjere i nacionalnosti".

"Ne ponovilo se nikada više", poručio je gradonačelnik Tomašević.

Drago mu je, rekao je, što su na koncert došli i članovi VeDRA-e (Veterani Domovinskog rata i antifašista) iz Dalmacije, jer "da nije bilo antifašističke borbe Dalmacija ne bi ni bila u okviru Hrvatske".

  • +22
Koncert TBF-a povodom Dana antifašističke borbe Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Tomašević je istaknuo da je antifašistička borba utkana u temelje hrvatske države te da se to nikada neće promijeniti. Zahvalio je svima koji su su se borili protiv povijesnog revizionizma te uspjeli u tome da Zagreb bude "nepokoreni grad".

Uoči koncerta govorila je i Vesna Teršelič iz Antifašističke lige i Ranko Britvić iz VeDRA-e. Zauzeli su se za povratak imena trgu maršala Tita u Zagrebu, te imena ulica u Splitu vezano za NOB, vrednovanje zvijezde te zabrani ustaškog pozdrava Za dom spremni. 

Pokrovitelj koncerta TBF-a je Grad Zagreb, a organizirala ga je Antifašistička liga RH te Veterani Domovinskog rata i antifašista (VeDRA). Prije TBF-a nastupili su i ZborXop i Zagrebački orkestar ZET-a