SVEČANOST U MOSKVI

[FOTO] Putin na proslavi 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata: Sovjetski narod je oslobodio Europu, ne zaboravite to

24.06.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Uvijek treba pamtiti da je sovjetski narod pobijedio nacizam i oslobodio europske narode od osvajača, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na paradi u čast 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

'Sovjetski narod je okončao stravični holokaust, spasio svijet od fašizma. Nemoguće je zamisliti što bi se dogodilo sa svijetom da nije bilo Crvene armije', rekao je Putin, prenosi N1.

Ruski predsjednik je izjavio da je Rusija spremna za dijalog i suradnju kad je riječ o aktualnim međunarodnim pitanjima, kao što je stvaranje novog zajedničkog sigurnosnog sustava.

Istaknuo je kako da Rusija nikada neće zaboraviti doprinos saveznika u Drugom svjetskom ratu.

  • +12
Proslava Dana pobjede u Moskvi Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Vojna parada na Crvenom trgu tradicionalno se održava 9. svibnja na Dan pobjede, ali ju je Kremlj ove godine odgodio zbog pandemije. Odlučeno je da novi datum održavanja bude 24. lipnja, u vrijeme kada su već ublažene mjere protiv širenja koronavirusa.

Uz Putina, vojnoj paradi na Crvenom trgu nazočni su srpski predsjednik Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednici Bjelorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije, Tadžikistana, Uzbekistana. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije došao u Moskvu zbog kvara državnog zrakoplova.

U paradi sudjeluju oružane snage 13 zemalja.