TROFEJ UZ RUSKIH REDOVA

[FOTO/VIDEO] Za ukrajinske čelnike obrane puška AK-12 je statusni simbol, evo što sve znamo o njoj

11.03.2022 u 17:35

Bionic
Reading

Profili ukrajinskih branitelja na društvenim mrežama, među kojima i oni brojnih javnih osoba, vrve od fotografija na kojima su naoružani ruskim jurišnim puškama AK-12 koje se smatraju trofejima i statusnim simbolima. Evo što znamo o najmodernijoj pušci koja je postala tražena roba među čelnicima ukrajinske obrane

Ukrajinski branitelji i politički čelnici sve više traže načine kako bi domaćoj i međunarodnoj javnosti pokazali svoju odlučnost u obrani svoje zemlje i nepobjedivost pa su odnedavno pribjegli poziranju s najmodernijim ruskim jurišnim puškama AK-12 kakve u svojem naoružanju imaju i najelitnije ukrajinske postrojbe.

Vojni analitičar koji objavljuje na specijaliziranom blogu Calibre Obscura zamjećuje da sve više čelnika ukrajinske obrane pozira na fotografijama s jurišnim puškama tipa AK-74, AK-74M te lanserima RPG-7, a nekolicina njih objavila je na društvenim mrežama svoje fotografije na kojima su naoružani najnovijom puškom AK-12. Riječ je o pušci koja je zbog svojih tehničkih sposobnosti stekla kultni status među ukrajinskim braniteljima i čije prikazivanje u rukama čelnika obrane ima ulogu podizanja morala.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Brandon Herrera

Posljednjih dana s tim tipom puške fotografirali su se guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim, načelnik obrambene obavještajne službe brigadni general Kirilo Budanov, dok je sudac Vrhovnog suda Ivan Miščenko ostao vjeran nešto starijoj pušci tipa AK-74SU.

Puca i na minus 30 stupnjeva

Ruski koncern Kalašnjikov, nazvan po legendarnom ruskom inženjeru koji je dizajnirao kultni AK-47, počeo je razvijati AK-12 u ljeto 2010., a operativna ispitivanja su započela godinu dana kasnije. Rani prototipovi ove puške, s komorom za ispaljivanje standardnog streljiva kalibra 5,45x39 mm, opremljeni su spremnicima za 30 streljiva, dok je sportska verzija uključivala spremnik od čak 60 streljiva, a obje verzije su testirane za upotrebu u ekstremnim vremenskim uvjetima, točnije na temperaturama od minus 30 stupnjeva Celzijevih.

Prve puške tog tipa ušle su u sastav ruske kopnene vojske, marinaca i postrojbi zračno-desantnih snaga krajem 2018. godine, a od tada je postala glavna jurišna puška ruske vojske.

Automatska puška ima sklopivi usadnik na izvlačenje koji se podešava prema konstituciji strijelca koji je može prilagoditi svojim potrebama u svim okolnostima, pri nošenju pancirnog prsluka, puzanju po blatu i travi, probijanju kroz šumoviti teren ili pri gađanju na poligonu. Uz to, AK-12 ima i pištoljski rukohvat koji sadrži sav alat potreban za rasklapanje puške.

Jurišna puška AK-12 Izvor: Profimedia / Autor: Ramil Sitdikov / Sputnik

Prilagođena dešnjacima i ljevacima

Najnovije verzije te automatske jurišne puške imaju prozirni okvir kroz koji se vidi koliko je streljiva preostalo, a sama puška je i nadalje kompatibilna s okvirima za AK-74 i RPK-74, uključujući i tzv. bubanj-okvir s 96 metaka za puškostrojnicu RPK-16.

Puška je opremljena s tzv. picatinny šinama s gornje i donje strane što omogućava montiranje raznih vrsta nišana, nišanske crvene točke, optika i svjetiljki po izboru. Na vrhu puščane cijevi se nalazi i nova plinska kočnica koja omogućava razbijanje prozora i sječenje bodljikave žice, dok u serijskoj opremi dolazi i nož za razne funkcije na bojištu. Proizvođač ističe da AK-12 funkcionira kao i legendarni 'kalašnjikov' i to putem klasičnog plinskog klipa dugog hoda s obrtnim zatvaračem.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Update

Inače, AK-12 bez spremnika i dodatnih komponenti teži 3,6 kilograma, početna brzina streljiva je 900 metara u sekundi, a tempo paljbe varira od 600 do 700 metaka u sekundi. Prošle godine se pojavila i verzija AK-12SP koja je prilagođena dešnjacima i ljevacima, što je omogućeno dvostranim osiguračem.