KAMPANJA ZA GRADONAČELNIKA

[FOTO/VIDEO] Tomašević: Kampus Borongaj neiskorišten je potencijal Peščenice i Zagreba

27.02.2021 u 20:26

Bionic
Reading

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević obišao je u subotu s članovima platforme Zagreb je NAŠ! nekoliko lokacija na Peščenici te upozorio na neiskorišteni potencijal Kampusa Borongaj.

Kampus Borongaj istaknuo je kao primjer zapuštenosti i neiskorištenog potencijala Peščenice i Zagreba.

Podsjetio je da je financiranje tog projekta vrijednog 500 milijuna eura prvenstveno bilo predviđeno iz EU fondova, no da se zbog “trakavica” oko prebacivanja vlasništva nad zemljištem zakasnilo s prijavom za financiranje.

“Mi vidimo ogroman potencijal kampusa, ne samo kao prostora za znanstveno istraživanje i visokoškolsko obrazovanje, nego i kao prostora na kojem bi se realizirali i sadržaji javnog karaktera za stanovnike Pešćenice i Žitnjaka, kao što su sportsko-rekreativni sadržaji", rekao je na konferenciji za novinare održanoj na tržnici Volovčica.

Kao još jedan loš primjer naveo je upravo tu tržnicu koja je u osobito lošem stanju osobito zadnjih nekoliko godina jer, kaže, Gradska uprava zbog nemara i nedostatka vizije pušta tamošnje gradske poslovne prostore da propadaju i ne ulaže u uređenje i poboljšanje uvjeta rada za prodavače na tržnici, kao ni u sadržaje koje bi koristili kupci i stanovnici Volovčice i okolnih kvartova.

Po njegovim riječima, Vijeće Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak u Plan komunalnih aktivnosti 2018. godine uvrstilo je izradu projekta revitalizacije tržnice u iznosu 50 tisuća kuna, ali je već sljedećom izmjenom Plana ta aktivnost nestala iz njega.

  • +6
Tomašević i Zdunić na konferenciji o problemima na Pešćenici Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Obećao je da će im jedan od prioriteta biti revitalizacija tržnica, ne samo na Pešćenici, nego i u Dubravi i u Sesvetama, jer su one vrijedan dio zagrebačkog identiteta.

Jedan od koordinatora kvartovske grupe za gradsku četvrt Pešćenica - Žitnjak Nikola Zdunić upozorio je na problem prometnih gužvi zbog prekomjerne izgradnje i nedovoljno dobre regulacije prometa, posebice na križanju Planinske ulice i Ulice Donje Svetice.

Tomašević i Zdunić na konferenciji o problemima na Pešćenici Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/Pixsell

Zato su organizirali online akciju “”Ubrzajmo rješavanje prometne gužve na Peščenici prometnim politikama za 21. stoljeće!" u okviru koje su poslali više od 260 zahtjeva Gradskom uredu za promet da se riješi pitanje problematičnog križanja, da se poboljša javni prijevoz i da se izgrade kvalitetne biciklističke staze koje će povezati istok i zapad grada, posebice staza uz Novu Branimirovu i na Vukovarskoj.

Kao najočitiji problem prekomjerne izgradnje izdvojio je Borovje, gdje se sada radi sedam zgrada s oko 900 stanova na nekadašnjim zelenim površinama. Za bolji život u tom kvartu zalaže se inicijativa “ZA bolje sutra - ZA Borovje”.