zahuktali radovi

[FOTO/VIDEO] Odronio se dio brda i zatrpao gradilište obilaznice kod Omiša; iz Hrvatskih cesta poručuju: Ništa neuobičajeno

11.03.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Kliznuo je i urušio se privremeni zemljani pokos na zapadnoj strani kanjona, na trasi ceste koja će voditi od Naklica prema Omišu

Kliznuo je i urušio se privremeni zemljani pokos na zapadnoj strani kanjona, na trasi ceste koja će voditi od Naklica prema Omišu. Riječ je o predusjeku na ulazu u gradilište tunela kroz brdo Komorjak iz kojeg bi vozila trebala "izbiti" na planirani most preko Cetine, piše Slobodna Dalmacija.

S brda se 'spustio' betonski pokrov zemljanog usjeka dugog oko 50 i višljeg od 10 metara.

'Klizanje pokosa nije ništa neuobičajeno na otvorenim dijelovima gradilišta tijekom izvedbe radova. Nije bilo ugroze ni za radnike, ni za strojeve, nitko nije ozlijeđen, ništa nije uništeno', rekla je za Slobodnu Dalmaciju Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta.

Dodala je kako je već obavljen očevid nakon nezgode na kojemu su bili predstavnici projektanta kao i izvođač radova, tvrtka Strabag te djelatnici Hrvatskih cesta.

Odron kod gradilišta obilaznice Omiš Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

'Važno je samo da nije bilo ugroze za nikoga!', ponovila je Pajić.

Kako dnevni list doznaje, obavit će se sanacija tog nestabilnog pokosa, a usporedno s tim, kada se zatvori kompletan prolaz postojećom cestom koja vodi desnom, zapadnom obalom kanjona Cetine, radit će se na sigurnosti kamene litice. Najprije treba zaštiti cestu od oštećenja prilikom radova, odnosno od eventualnih padova gromada na prometnicu koja će i nakon obilaznice ostati u funkciji kao jedina poveznica središta Omiša s mjestima nekadašnje Poljičke republike.

  • +4
Odron kod gradilišta obilaznice Omiš Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Budući da postoji mogućnost da blokovi padnu na državnu cestu u čijim se temeljima nalaze energetski kabeli te magistralni vodovod kojim se opskrbljuje šire omiško područje i otoci Brač, Šolta i Hvar, treba zaštititi sve te instalacije.

Slijede radovi na gradilištu gdje će na kratkom potezu biti izgrađena nova cesta, pa tunel od 600 metara, a zatim i most nad Cetinom, dug 215 metara, koji će povezivati dva tunela, preko visokog kanjona i iznad postojeće prometnice, te ceste i križanja na serpentini.

Dodatno, izvođač u okviru istoga obuhvata ugovora treba dovršiti i 2500 metara ranije izgrađene ceste s dva tunela i križanjem na državnu cestu koji se nalaze na istočnom ulazu u Omiš, onom iz smjera Makarske. Sve u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna, a završetak svih radova predviđen je za rujan 2022. godine.