DAN OTVORENIH VRATA

Građani zavladali Saborom: Premijer održao aktualac, Jandroković odgovarao zašto zastupnici markiraju

08.10.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u utorak da će se Dan neovisnosti, 8. listopada slaviti i ubuduće jer je riječ o važnom danu u hrvatskoj povijesti te je najavio da će Vlada konkretan prijedlog o državnim praznicima, spomendanima i neradnim danima objaviti u četvrtak

Jandroković je potvrdio kako će 30. svibnja biti novi Dan državnosti, a za ostale praznike kazao da će se konkretno znati nakon što prođu konzultacije u HDZ-u i s koalicijskim partnerima.

"Ne raspravlja se o tome da se neki datumi nestanu iz naše povijesti, već o tome što će biti državni praznik, a što spomendan i da se nađe trajno rješenje kako više ne bismo mijenjali te datume", izjavio je Jandroković nakon susreta s građanima u Saboru koji je organiziran povodom Dan neovisnosti.

Izrazio je žaljenje što je praznik 30. svibnja promijenjen jer je, kako je kazao, bio najsnažnije prihvaćen kod građana.

  • +42
Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Na pitanje novinara smatra li da bi obljetnica pada Vukovara 18. studenoga također trebao biti neradni dan, Jandroković nije želio iznositi svoje mišljenje prije nego prođu konzultacije.

"Taj dan je svakako iznimno bitan, simbol stradanja hrvatskih ljudi, Vukovar je simbol hrvatske slobode i stradanja i svakako zaslužuje odgovarajući tretman i moguće je da će i taj dan biti obilježen kao državni blagdan", kazao je.

Složio se i da je 15. siječnja, dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja također bitan datum u novijoj hrvatskoj povijesti.

Jandroković: Zastupnike oporbe dvaput sam zvao na Dane otvorenih vrata

Današnji aktualni sat s građanima Jandroković je ocijenio zanimljivim izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom građana na dan otvorenih vrata Sabora.

"Osjećao sam je opuštenije nego kada je pravi aktualni sat, ovdje su došli građani s dobrom voljom i željom da čuju odgovore predsjednika Vlade i ministara o svojim životnim problemima. Od one teške politike koja često dominira Hrvatskim saborom ovdje smo se spustili na razinu svakodnevnih ljudskih problema i mislim da su ministri i premijer dali dobre odgovore".

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na novinarsku opasku kako u Saboru nije bilo puno oporbenih zastupnika, Jandroković je kazao kako ih je namjerno dva puta pozvao, te kako su svi dobili informaciju o održavanju manifestacije otvorenih vrata. 'Mislim da je korisno susresti se s građanima no svaki od nas ima svoju savjest, svatko radi na svoj način kako smatra da je dobro i ispravno, pa tako i u ovom slučaju', kazao je.

Predsjednik Sabora istaknuo je da je prazna sabornica jedan od problema koji muči hrvatski parlamentarizam dugi niz godina, ali i dodao kako su u ovom sazivu uvedene financijske kazne za nedolazak na sjednice. 'Čini mi se da je to nešto podiglo odaziv zastupnika, međutim često se dogoditi situacija da dođu u Sabor, ali nisu u samoj sabornici, a to je opet njihova odluka i volja', zaključio je.

Ocijenio je kako bi bilo ljepše da se važnije političke rasprave vode pred većim brojem zastupnika, ali i napomenuo da neki zastupnici više rade po odborima, u međunarodnim izaslanstvima dok su neki orijentirani prema terenu.

Brojni građani postavljali pitanja osobnog karaktera, od imovinsko-pravnih do obiteljskih, pa su upućeni na resorne ministre.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković suglasio se s primjedbama građana da dio zastupnika ne dolazi redovito nas posao, da neki za to imaju opravdane, ali neki i neopravdane razloge. Takvi se financijski kažnjavaju, no najveća kazna za svakog zastupnika je da ne bude ponovno izabran, poručio je.

Objasnio je i zašto djeca ne mogu biti zastupnici. Dobna je granica za ulazak u politiku 18 godina ali, s obzirom kako nam ide, možda bi bilo bolje da malo spustimo dobnu granicu, našalio se i zaradio pljesak.

Jandroković je, odgovarajući najmlađem 'zastupniku', Roku prognozirao da će Hrvatska pobijediti Mađarsku rezultatom tri naprema jedan.

U okviru Dana otvorenih vrata Sabora građani bez posebne najave mogu ulaziti u Sabor od 10 do 17 sati i susretati se sa zastupnicima. Među prvima se s građanima susreo Miro Kovač (HDZ) koji je, govoreći o novom rasporedu državnih blagdana, izrazio nadu da će se Dan državnosti vratiti na 30. svibnja, kako je bilo do 2001.

Premijer na 'aktualnom satu' s građanima

Premijer Andrej Plenković u utorak je opetovano izrazio zadovoljstvo što je hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica uspješno prošla saslušanja na nadležnim odborima te izrazio uvjerenje da će svojim radom pridonijeti i unaprijeđenju položaja osoba s invaliditetom.

"Šuica, koja se uvijek zauzimala za prava ranjivih skupina, bit će dodana vrijednost da ono što se radi na europskoj razini pomoge i na nacionalnoj", odgovorio je Plenković na 'aktualnom satu' s građanima u okviru Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

Dodatna tema kojom će se Šuica baviti su i teme koje se odnose na osobe s invaliditetom, odgovorio je premijer građanki koju je zanimalo hoće li Šuičin izbor utjecati na položaj osoba s invaliditetom.

Plenković: Nema više trenda masovnog iseljavanja

Premijer je naglasio kako iseljavanje nije samo hrvatski problem, s istim su se suočile i druge članice EU, u prvim godinama liberalizacije kretanja dio građana odlazio im je u ekonomski razvijenije članice Unije.

'Međutim i kod njih i kod nas se ti trendovi stabiliziraju - nema više trenda masovnog iseljavanja', rekao je premijer i dodao kako je današnja 'pečalba' drugačija od onih prije sto ili pedeset godina.

Kad je riječ o mjerama za zaustavljanje iseljavanja, nabrojao je uspješne gospodarske pokazatelje - rast prosječne i minimalne plaće, rast mirovina, gospodarski rast od 3,1 posto, tri rekordne turističke sezone... 'Vlada je pokrenula gosopdarski rast, makroekonomski trendovi su dobri, imamo najnižu stopu nezaposlenosti i najveću stopu zaposlenosti - 66 posto', naveo je premijer, priznajući da uvijek može biti bolje.

Najavio je da će energetska strategija uskoro biti na Vladi, istaknuo da je obrazovna reforma jedan od ključnih instrumenata za prilagođavanje radnih mjesta u budućnosti.

Premijer je potvrdio da mu je poznat problem devastacije, odnosno nelegalne sječe šuma, o čemu su govorile predstavnice udruge Zeleni odred, prozivajući Vladu da ništa ne poduzima. Naglasio je da se to ne radi uz Vladinu suglasnost.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved opetovao je kako je rješavanje sudbine nestalih u Domovinskom ratu prioritet Vlade i njegova ministarstva. Još se 1891 osoba vodi nestalom, podsjetio je.