novo privremeno rješenje

[FOTO/VIDEO] Građani iz studentskog doma 'Cvjetno naselje' u subotu sele u Hostel Arena, obišao ih ministar Horvat

11.09.2020 u 17:36

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Darko Horvat posjetio je u petak Studentski dom "Cvjetno naselje" gdje borave građani čiji su domovi oštećeni u potresu te potpisao odluku temeljem koje će se većina stanara preseliti u novi privremeni smještaj Hostel "Arena" Zagreb, što počinje sutra.

"Mislim da ćemo stvoriti sve potrebne pretpostavke da gotovo sve koji danas borave u studentskom domu preselimo na novu lokaciju, a da ove prostore onda priredimo da 1. listopada u te sobe mogu doći studenti", rekao je Horvat okupljenim građanima.

Oni koji imaju osobna vozila mogu s preseljenjem započeti sutra od 9 sati, dok će prijevoz za ostale biti organiziran u ponedjeljak u 9, 12 i 15 sati te u utorak u 9 i 12 sati. Ako nekome termin zbog posla ne odgovara, postojat će i dodatni termini. Građani će biti smješteni na prvi, drugi i treći kat, dok su na četvrtom volonteri Crvenog križa koji će im biti na raspolaganju za pomoć.

Novu su lokaciju odabrali u nadi da bude bolja od trenutne što se standarda tiče, a građani će u njoj moći biti dok se ne riješi problem s njihovim nekretninama ili dok ne dobiju adekvatni zamjenski stambeni prostor, odnosno dužina smještaja nije ograničena. Vezano za zamjenske stanove, Horvat je istaknuo da je trenutna baza raspoloživih stanova na razini od oko 117 lokacija.

Horvat je podsjetio da je danas prihvaćen Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa te da će u 15 do 30 dana donijeti sve potrebne podzakonske akte. Zahtjeve za početak cjelovite rekonstrukcije započet će zaprimati unutar 30 dana. Procijenjen novac potreban za rekonstrukciju i sanaciju objekata na razini je od 42 milijarde kuna, a Horvat ističe da je do danas prikupljeno oko 11,5 milijardi kuna.

"Ovo mora biti organizirani i sveobuhvatni proces koji moramo sistemski i pravno definirati i nakon toga jasno definirati tko i na koji način sudjeluje u obnovi Grada Zagreba. Siguran sam da će nakon sanacije potresom oštećenih i uništenih zgrada Zagreb biti protupotresno stabilniji i ljepši nego što je bio 22. ožujka", poručio je.

Sve ono što je do sada uloženo na adaptaciju i povećanje standarda na novoj smještajnoj lokaciji bit će vraćeno iz Fonda solidarnosti.

"Sve vaše želje koje smo čuli glede ovoga smještaja, probali smo uvažiti. Danas kupujemo više od 100 frižidera kako bi ih imali u sobama, dogovaramo načine preseljenja, osigurat ćemo i parking i tamo za osobe s automobilima", rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, dodavši da je u smještaju kupljen i dio novog namještaja, osigurana je prehrana te će se poštivati sve epidemiološke mjere.

Građane zanimali konkretni odgovori

Okupljeni građani postavljali su niz pitanja jer, kako tvrde, od nadležnih institucija do sada nisu dobili zadovoljavajuće informacije na svoja pitanja vezano za imovinsko-pravni status, najam i dodjelu stana, potrebne kriterije te obnovu.

Jedan od problema s kojim se suočavaju roditelji s djecom je taj što nemaju potrebna rješenja o boravištu, zbog čega su u problemima s vrtićima i školama. Tako neka djeca ovaj tjedan nisu išla u školu jer ne mogu sama putovati u matičnu osnovnu školu na drugi kraj grada, a u novu se još ne mogu upisati.

  • +16
Ministar Darko Horvat obišao građane koji privremeno borave u studenskom domu Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Majić tvrdi da će se temeljem naloga o demobilizaciji sve to riješiti te da će po useljenju probleme rješavati Gradski ured za obrazovanje. 

Građani su i nezadovoljni jer nisu dobili obavijest i rješenje da se sele, već su to saznali preko medija, a žale se i da ne dobivaju odgovore na molbe koje su upućivali te mole za više razumijevanja za situaciju u kojoj se nalaze. 

Ministar Horvat ih je pak uvjeravao da će pojedinačne slučajeve kojih nema puno staviti na stol, ili u svom uredu ili kod gradonačelnika, te ih razriješiti na drugačiji način, ali, istaknuo je, ne može osobno razgovarati s 25.000 ljudi zbog čega i postoji zakonski okvir.