provjera okupljanja

[FOTO/VIDEO] 'Dečki u plavom' u Osijeku legitimirali prosvjed 'žena u crvenom', sve je bilo po propisima

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 10:31
  • Objavljeno 26.11.2020 u 10:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Neprofitna, nestranačka i nevladina organizacija civilnoga društva ženska udruga 'Izvor' održala je u Osijeku performans povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, no samo nekoliko minuta nakon početka pojavila se policija

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama tradicionalno se diljem svijeta održava 25. 11., a domaće udruge te vladine i nevladine organizacije obilježile su ga na svoj način. Ženska udruga 'Izvor' iz Tenje odlučila ga je jučer obilježiti kostimografijom iz romana te kasnije serije 'Sluškinjina priča'. Tijekom prosvjeda aktivistice, žene u crvenim haljama, prošetale su širim središtem Osijeka, a naposljetku stale ispred zgrade Županijskog suda, gdje su istaknule poruku zahtjevanja prava za žene.

  • +7
  • +4

Žene u crvenim haljinama prošetale gradom povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Upravo u tom trenutku pojavila se policija koja je odlučila provjeriti prosvjednice te ih legitimirati.

Video: Dubravka Petric/PIXSELL

Osječka policija pojasnila je za Osijek Express svoje postupanje te su naveli: 'Prije svega, kao i jučer, čestitam Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. A tijekom obilježavanja Dana, dobili smo dojavu da se događaju javni skupovi. Kako nismo imali prijavljene skupove, poslali smo jednu ophodnju da utvrdi okolnosti. Cilj policije je bio samo utvrditi poštovanje odredbe Zakona o okupljanju, kao i poštuju li se odluke Stožera Civilne zaštite, a koje se tiču epidemioloških mjera. Policija je aktivistice pronašla, a koje su prosvjedovale na specifičan način. Utvrdili smo da nije bilo kršenja mjera i Zakona, da okupljanje nije trebalo biti prijavljeno, jer ih je bilo 17, da su nosile maske, držale dstancu… Mi smo s Udrugom Izvor uvijek imali dobru suradnju, a za koju, vjeruje, da će takva biti i dalje. Mi smo jedna instituacija koja s ovom Udrugom radi na zaštiti žena od nasilja', kazao je Zoran Kon, glasnogovornik PU OBŽ.

U nastavku pogledajte kako je izgledala intervencija osječke policije.