BIDENOV IZBOR

[FOTO] U Beograd stiže diplomatski 'specijalac' Christopher Hill: Hoće li jugoslavensko iskustvo novog američkog veleposlanika pomoći regiji?

19.10.2021 u 19:45

Bionic
Reading

Zahtjevna situacija na zapadnom Balkanu iziskuje diplomatske 'specijalce', pa je američki predsjednik Joe Biden za novog veleposlanika SAD-a u Srbiji odabrao iskusnog Christophera Hilla (69). Nekadašnja desna ruka mirovnog posrednika Richarda Holbrooka u doba raspada Jugoslavije, bivši posebni američki izaslanik za Kosovo, veleposlanik u Makedoniji, Južnoj Koreji, Poljskoj i Iraku, u kojem je umalo izgubio glavu u atentatu, Hill će nakon potvrde u Senatu preuzeti izazovnu funkciju u Beogradu

Uz veleposlaničke dužnosti, Christopher Hill bio je pomoćnik državnog tajnika za istočnu Aziju i Pacifik, predvodio je američku delegaciju na pregovorima šest strana o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, a svoju dugu i burnu karijeru brusio je 90-ih godina kao član pregovaračkog tima koji je izgradio okvir za Daytonski mirovni sporazum.

U diplomatsku mirovinu otišao je još 2010. godine, prihvaćajući poziciju dekana Škole za međunarodne odnose Josef Korbel na Sveučilištu u Denveru, a potom se angažirao kao predavač na prestižnom Sveučilištu Columbia. U 70. godini života dužnost opet zove. Zbog svog kredibiliteta, profesionalnog iskustva i biografskih značajki - magistrirao je na Pomorskom ratnom učilištu (Naval War College); dobitnik je brojnih nagrada; govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik - Hill je logičan izbor za novog američkog veleposlanika na geopolitički trusnom terenu.

Hill je poznat kao čvrst i neposredan pregovarač, o čemu svjedoče i njegovi neuobičajeno otvoreni medijski istupi.

'Upravo pokušavamo prebaciti loptu Kinezima i vidjeti mogu li oni učiniti nešto', izjavio je novinarima na azijskoj turneji 2006. godine, u jeku krize nastale zbog ispaljivanja sjevernokorejskih balističkih raketa. Hillova zadaća bila je pronaći diplomatsko rješenje u suradnji s kolegama, a Kinezi su u to doba održavali intenzivne sastanke sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

  • +51
Christopher Hill Izvor: EPA / Autor: JOON SOO KIM

Lani se videolinkom uključio u zagrebačku konferenciju 'Nasljeđe mira - 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma' u organizaciji MVEP-a i HAZU-a te se s ostalim pregovaračima prisjećao ključnih događaja kojima je okončan sukob u Bosni i Hercegovini.

Američki posrednik Richard Holbrooke zamijenio je u ljeto 1994. Charlesa Redmana, a veleposlanik Hill, njegov tadašnji zamjenik, opisao ga je kao 'tešku osobu'. Međutim istaknuo je da je baš zbog toga Holbrooke bio 'pogodan' za posrednika u pregovorima.

Christopher Hill na konferenciji o Daytonu (od 2:00:30 h) Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Sastanak s novinarima u Beogradu

Krajem 1998. godine, nekoliko mjeseci prije početka NATO-ova bombardiranja Srbije, Holbrooke i Hill sastali su se s predstavnicima neovisnih medija u Beogradu. Zadnje pitanje odnosilo se na zaštitu slobode medija u režimu predsjednika Slobodana Miloševića. Može li SAD skinuti Miloševićevu šapu s neovisnih medija?

'U posljednja dva mjeseca... veleposlanik Hill nije imao nijedan sastanak s visokim jugoslavenskim ili srpskim dužnosnikom bez postavljanja tog pitanja. Na osobnoj razini, i moja supruga također čini sve što može. Izvukli smo dvojicu vaših novinara žive. Garantiram vam da oni danas ne bi bili živi da nije bilo Chrisa (Hilla), Dicka (Milesa), Billa Walkera itd.', kazao je Holbrook, dodajući da se čini sve što je moguće po tom pitanju. Međutim...

'Amerikanci ne upravljaju vašom zemljom. Ne možemo upravljati vašom zemljom. Imamo veoma snažne stavove o važnosti neovisnih medija u cijeloj regiji. I želim reći svima vama koji ste mi slali poruke faksom da sam ih dobio, a sve su bile iste: 'Nemojte bombardirati Jugoslaviju jer će to učvrstiti ultranacionaliste.' Želimo biti sigurni da znate da smo vas čuli', rekao je Holbrooke, a Hill je dodao da je sloboda medija pitanje koje će 'morati biti riješeno' kako bi se postigao napredak.

Cool i strastven

Njihov odnos obilježilo je međusobno poštovanje, pa je tako Holbrooke u svojoj knjizi o Daytonu nahvalio Hilla kao 'briljantnog, neustrašivog i argumentiranog', s rijetkom sposobnošću da bude 'i veoma cool i veoma strastven'. Takva kombinacija, naveo je Holbrooke, obogaćuje Hillove 'iznimno dobre pregovaračke vještine'. S druge strane Hill je poručio da su pregovori s Bošnjacima, Srbima i Hrvatima polučili uspjeh zato što su sve strane 'bile spremne na dogovor'.

Komentirajući bombardiranje Srbije, rekao je da je do toga došlo zato što Srbi nisu bili spremni odreći se potpune kontrole nad Kosovom. 'Kao što je slučaj s mnogim stvarima u životu: morate napraviti sve što možete' kako biste osigurali to 'da ste preokrenuli svaki kamen, da ste se zaista potrudili', rekao je.

Naknadno je studentima u Denveru rekao da ne postoji vojno rješenje nekog sukoba, već samo diplomatsko: 'Kažu da smo završili rat u Bosni bombardirajući Srbe. Ne, nismo. Ono što smo učinili u Bosni to je da smo s drugim silama sastavili sporazum. Nije bilo lako, ali smo uspjeli.'

Holbrooke, poznat i kao arhitekt Daytonskog sporazuma, preminuo je 2010. godine. Iste godine Hill se oprostio s diplomatskom službom - barem se tako tada činilo - nakon veleposlaničkog mandata u Iraku. Ondje je umalo stradao u eksploziji blizu diplomatskog konvoja, no u napadu je pričinjena tek materijalna šteta na vozilu ispred onog u kojem je bio veleposlanik.

Rješavanje kosovskog čvora

Poslije objave vijesti o novom američkom veleposlaniku, srpski Blic naveo je da im stiže 'prekaljeni diplomat, poznavatelj regije i blizak prijatelj i suradnik američkog predsjednika Josepha Bidena'. Njegovo imenovanje moglo bi ubrzati rješavanje kosovskog čvora, jer Hill sigurno ne dolazi statirati.

'Administracija SAD-a na ovaj način šalje poruku da im je stalo do Srbije i Balkana. Pokazuje da se mijenja američki pogled i shvaćanje uloge Srbije na zapadnom Balkanu', kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova.

'Dolazak Hilla, poznatog po pragmatičnosti, pokazuje da Amerika želi aktivnije sudjelovati u procesima na Balkanu, ali i bolje razumjeti Srbiju. Imenovanje Hilla vraća vašu zemlju u poziciju prioritetnog partnera američke administracije na Balkanu', rekao je diplomat blizak američkoj administraciji, dodajući da novi veleposlanik želi dovesti američke investicije u Srbiju, a radit će i na promociji Srbije kao investicijske destinacije.