objavljene satelitske snimke

[FOTO] Teške posljedice klimatskih promjena: Pogledajte kako izgleda Pakistan nakon smrtonosnih poplava koje su odnijele više od 1000 života

31.08.2022 u 13:50

Bionic
Reading

Olujne kiše i poplave potopile su trećinu Pakistana i usmrtile više od 1100 osoba, a sada su se pojavile satelitske snimke koje pokazuju razmjere, kako je UN naziva, 'neviđene klimatske katastrofe'

Nove satelitske slike pokazuju razmjere razaranja izazvanih katastrofalnim poplavama i kišama u Pakistanu. Planet Labs i Maxar objavili su satelitske snimke zelenih polja, sela i zgrada prije nego što su monsunske kiše i poplave izazvale katastrofu u Pakistanu. Objavili su i snimke poslije kiša, na kojima se vidi kako je smeđa voda prekrila ta područja. U nekim dijelovima ceste su nestale, a poplavne vode stvorile su svoje rijeke. Slike prikazuju teške poplave diljem zemlje, od pokrajine Sindh na jugu do rijeke Kabul na sjeveru, piše Guardian.

Poplave, koje je premijer Shebaz Sharif opisao kao najgore u povijesti Pakistana, do sada su ubile više od 1100 ljudi i raselile milijune. Sharif je rekao da bi popravak oštećene infrastrukture diljem zemlje mogao koštati najmanje 10 milijardi dolara.

Više od 33 milijuna ljudi, ili svaki sedmi Pakistanac, pogođeno je poplavama. Otprilike pola milijuna raseljenih živi u organiziranim kampovima dok su ostali sami morali pronaći utočište.

Kiše koje su počele padati u lipnju uništile su vitalne usjeve te oštetile ili razorile više od milijun domova.

Vlasti i dobrotvorne organizacije bore se da ubrzaju dostavu pomoći pogođenima, što je izazovan zadatak u odsječenim područjima jer su mnoge ceste i mostovi kritično oštećeni ili poplavljeni. Raseljeni Pakistanci lutaju područjima koja su ostala na suhom, tražeći sklonište, hranu i pitku vodu.

Poplave u Pakistanu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Sharif je kazao da su poplave teško uništile usjeve i da njegova vlada razmatra uvoz pšenice kako bi izbjegla nestašicu hrane. U Pakistanu tijekom godišnje monsunske sezone padaju obilne i često razorne kiše, ključne za poljoprivredu i opskrbu vodom. No ovako jaki pljuskovi nisu viđeni već tri desetljeća.

Pakistanski dužnosnici okrivili su za to klimatske promjene, a one povećavaju učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih prilika diljem svijeta. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da su poplave u Pakistanu signal svijetu da pojača djelovanje protiv klimatskih promjena. 'Prestanimo mjesečariti i čekati uništenje našeg planeta klimatskim promjenama', rekao je u videoporuci. 'Danas je to Pakistan. Sutra bi to mogla biti tvoja zemlja', dodao je Guterres.

  • +25
Poplave u Pakistanu Izvor: EPA / Autor: WAQAR HUSSEIN

Katastrofa dolazi u nezgodno vrijeme za Pakistan, čije je gospodarstvo u slobodnom padu. Zazivajući međunarodnu pomoć, vlada je proglasila izvanredno stanje. UN je u utorak pokrenuo službeni apel kako bi se skupilo 160 milijuna dolara za financiranje hitne pomoći.