obilne monsunske kiše

Sudbina stotina tisuća Pakistanaca ovisi o 90 godina staroj brani

28.08.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Sudbina stotina tisuća stanovnika južnog Pakistana, snažno pogođenog olujnim kišama koje haraju zemljom, ovisi o 90 godina staroj brani koja kontrolira moćnu rijeku Ind, s jednim od najvećih sustava navodnjavanja na svijetu

Pakistanska vlada, suočena s obilnim monsunskim kišama koje su odnijele više od tisuću ljudskih života i pogodile te raselile više od 33 milijuna stanovnika, proglasila je izvanredno stanje.

U pokrajini Sindh na jugu zemlje, nakon obilnih kiša koje padaju tjednima i prouzročile su nezapamćene poplave, stručnjaci prate 'ponašanje' rijeke Ind. U rijeku se slijevaju bujice manjih rijeka koje se slijevaju niz planinsko područje.

Po podacima UN-a, rijeka Ind, koja izvire na Tibetu, a protječe Indijom i Pakistanom prije nego što se ulije u Arapsko more, osigurava 90 posto zaliha vode Pakistana, stoga je iznimno bitna za život mnogih stanovnika.

"Sva ta voda, bujice koje se izlijevaju u rijeku, plaše nas", kaže AFP-u 42-godišnji Irshad Ali, poljoprivrednik koji žali što su monsuni odnijeli i uništili palme datulja i povrtnjake.

Na nekoliko mjesta Ind se već izlio iz korita i, ne uspije li brana Sukkur kontrolirati protok vode mogla bi uslijediti katastrofa.

  • +10
Poplave u Pakistanu Izvor: EPA / Autor: FAYYAZ AHMAD

Brana je izgrađena prije 90 godina u doba Britanskog Carstva. Smatrala se inženjerskim čudom, jer je uspijevala ispuštati 1,4 milijuna kubičnih metara vode u sekundi kroz 19 čeličnih vrata.

Brana redistribuira vodu u gotovo 10.000 kilometara kanala kojima voda stiže do poljoprivrednih zemljišta, no nakon višegodišnjeg zanemarivanja zapušteni kanali više ne uspijevaju prihvatiti rekordne količine vode.

U nedjelju su inženjeri radili na ojačanju velikog nasipa kojemu je prijetilo izlijevanje. Voda iz Inda već je prodrla na ulice grada Sukkura.