misija iaea

[FOTO] Stručnjaci za atomsku energiju krenuli prema nuklearnoj elektrani u Ukrajini, Rusi granatiraju put kojim će proći

01.09.2022 u 09:33

Bionic
Reading

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se u četvrtak iz ukrajinskog grada Zaporižje prema nuklearnoj elektrani u gradu Enerhodaru koji je pod kontrolom Rusije, unatoč informacijama o intenzivnom granatiranju

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je misija svjesna "povećane vojne aktivnosti u tom području", ali nastavlja sa svojim planom obilaska postrojenja.

On je naglasio da će razmisliti o uspostavi kontinuirane nazočnosti u Zaporižji.

Nuklearni stručnjaci UN-a trebali bi posjetiti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine kako bi procijenili ima li štete od granatiranja koje je potaknulo globalni strah od radijacijske katastrofe.

Ruske snage granatirale su planiranu rutu misije IAEA-e prema nuklearnoj elektrani Zaporižju, rekao je u četvrtak Oleksandr Staruk, guverner regije Zaporižje.

"Rusi granatiraju unaprijed dogovorenu rutu misije IAEA-e od (grada) Zaporižje do nuklearne elektrane Zaporižje", napisao je Staruk na Telegramu, dodajući da je iz sigurnosnih razloga UN-ovom timu otežano kretanje.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje blizu najveće nuklearne elektrane u Europi. Nedavna satelitska snimka privatne američke tvrtke Maxar Technologies otkrila je nekoliko crnih rupa na krovu zgrade u blizini reaktora u tom postrojenju.

  • +58
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Ruska vojska u četvrtak je optužila ukrajinske snage da su poslale dvije skupine "sabotera", oko šezdesetak ljudi, u blizinu nuklearne elektrane, na dan posjeta misije IAEA. Naglasila je da poduzima mjere kako bi "uništila neprijatelja".

"To je misija koja nastoji spriječiti nuklearnu nesreću", rekao je Grossi u srijedu novinarima u Zaporižji.

Dužnosnici koje je postavila Rusija sugerirali su da će tim UN-ovog tijela za nuklearni nadzor imati samo jedan dan za inspekciju elektrane, dok se misija priprema za dulju prisutnost.  

"Ako uspijemo uspostaviti stalnu prisutnost, ili kontinuiranu prisutnost, onda će se to produljiti. No ovaj prvi segment će potrajati nekoliko dana", rekao je Grossi u srijedu.