kaže hojš

[FOTO] Slovenija podržava Poljsku oko migrantske krize: 'Bjelorusija se igra s ljudskim životima'

12.11.2021 u 17:16

Bionic
Reading

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs podržao je u petak stajalište Poljske suočene s migrantskom krizom na granici s Bjelorusijom i suglasio se o potrebi pritiska na bjeloruski režim koji potiče ilegalnu migraciju prema Europskoj uniji.

O tome je Hojs razgovarao s poljskim kolegom Mariuszom Kaminskim, te mu zajamčio da Poljska može računati na svu pomoć slovenskog predsjedništva Vijećem Europske unije.

"Odlučno osuđujemo i odbacujemo daljnju instrumentalizaciju migracija koju provodi bjeloruski režim. Neprihvatljivo je da se Bjelorusija u političke svrhe igra životima ljudi", kazao je nakon razgovora slovenski ministar.

Hojs i Kaminski složili su se da je u tom pogledu potreban dodatni politički pritisak na Bjelorusiju u obliku sankcija.

Pritom je Hojs ponovno podržao inicijativu Poljske i više drugih država da se granične barijere na vanjskoj granici EU-a koje bi spriječile dolazak ilegalnih migranata financiraju iz europskih fondova.

Dogovoreno je da se u što kraćem roku sazove izvanredno zasjedanje ministara unutarnjih poslova Europske unije, na kojemu bi se raspravljalo o situaciji na poljsko-bjeloruskoj granici i potrebnim mjerama, objavljeno je u Ljubljani koja do kraja godine predsjedava Vijećem EU-a.

  • +2
Migranti pokušavaju probiti kordon na granici Poljske i Bjelorusije Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia