ne razmišljaju o štrajku

[FOTO] Sindikat Tehnos traži 15 postotno povećanje plaća u HEP-u

31.03.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Izaslanstvo strukovnog sindikata Tehnos pokušalo je u petak Upravi HEP-a uručiti "Inicijativu za dostojno i povećano vrednovanje rada u HEP grupi" kojom traže 15 postotno povećanje plaća od 1. svibnja, odnosno odmah te brisanje najnižih koeficijenata, no oni ih nisu htjeli primiti.

Tražimo da Uprava utvrdi popis poslova i kriteriji za napredovanje izvijestio je predsjednik toga sindikata Denis Geto na konferenciji za novinare ispred Uprave HEP-a. Dodao je da je prosječna plaća u HEP-u oko 9000 kuna, no za radnike primjerice montere one se kreću od 5500 do 6000 kuna.

Inicijativu je prije nešto više od mjesec dana pokrenuo sindikat Tehnos, ona je međutim nadrasla sindikalno članstvo, dosad ju je potpisalo oko 4000 radnika i postala je spontana akcija svih radnika, što je i bio njen cilj.

S obzirom na to da je Uprava HEP-a ignorirala zahtjev za sastanak, iz sindikata su sami odredili termin u kojem će predstavnici radnika doći i uživo iznijeti zahtjeve, no to i nije omogućeno, rekao je Geto.

Ustvrdio je kako plaća zaposlenika HEP-a kontinuirano realno pada i dodao da iako ne sudjeluju u kolektivnom pregovaranju rade kontinuirani pritisak, odlučili su se za inicijativu te uvesti dugoročne promjene u sistematizaciji. Upozorio je na nepostojanje socijalnog dijaloga kao i da nisu dobili odgovore na svoje zahtjeve za sastankom, napominjući kako je u HEP-u ukupno zaposleno 12000 radnika.

Trenutno ne razmatramo mogućnost štrajka, vidjet ćemo što će reći članstvo i odlučiti što ćemo dalje, ali nećemo odustati, rekao je Geto i dodao kako očekuje da im se pridruže i ostali sindikati.

Inicijativa sadrži samo dio zahtjeva, želimo spriječiti potpunu eroziju stručnog kadra i tehničkog osoblja jer nitko za postojeće plaće ne želi raditi taj posao, a to može potvrditi i poslodavac. Ne želimo da naša tvrtka propade zbog loših odluka poslovodstva, poručio je Geto.

Predsjednik Skupštine Sindikata Tehnos Redžo Esad rekao je kako HEP-ovi monteri po svim vremenskim uvjetima u bilo koje doba dana i noći izlaze na teren i da je za taj posao potrebno višegodišnje iskustvo. Ustvrdio je da je menadžment tvrtke prenapuhan i da njihove plaće podižu ukupan prosjek.

  • +24
Strukovni sindikat radnika HEP-a bezupješno zatražio sastanak s Upravom Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Mikulić: Ne želimo politizaciju

U ime reprezentativnog Nezavisnog sindikata radnika HEP-a predsjednica Sonja Mikulić rekla je da 17. travnja trebaju započeti pregovori te dodala da je HEP uređen sustav i da se ne može dopustiti kaos. Njegovi su zaposlenici na svojim radnim mjestima te ne voli, kaže, kada netko poput vodstva Tehnosa prijeti iskapčanjem struje radi plaća.

Ne želimo politizaciju, poručila je napominjući kako je Geto visokopozicioniran u Radničkoj fronti.

U službi smo hrvatskih građana i žalosti me kada se o nama stvara pogrešna slika. Svoja ćemo prava, kao i uvijek dogovoriti s Upravom na zakonit način, istaknula je i dodala da su Upravi već poslali zahtjeve.