ispred općinskog suda

[FOTO] Odana počast ženama žrtvama nasilja: 'Opet ovaj dan obilježavamo u sjeni nesposobnosti institucija da kazne nasilnike'

22.09.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pred zagrebačkim Općinskim sudom u četvrtak je odana počast ženama žrtvama nasilja, u znak sjećanja na tragičan događaj 22. rujna 1999. godine kada su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri, a ranjena jedna žena

Položeno je cvijeće i zapaljeno svijeće u spomen na sve žene koje su nasilno izgubile svoje živote, među njima i na sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i stranku Gordane Oraškić koje je ubio njezin suprug i bivši policajac Mato Oraškić tijekom održavanja brakorazvodne parnice na sudu, a sudsku službenicu Stanku Cvetković teško je ranio.

Vijenac je položilo i zapalilo svijeće izaslanstvo SDP-a s predsjednikom Peđom Grbinom, koji je istaknuo da se na Općinskom sudu dogodila velika tragedija, nažalost ni prva niti zadnja, ali je pomogla da se kao društvo osvijestimo koliko je kod nas prisutno nasilje prema ranjivim skupinama.

"Moramo učiniti puno da educiramo i osvijestimo ljude i osiguramo da nasilja u našem društvu bude što manje, a pogotovo onoga usmjerenoga unutar obitelji i prema ženama. Na tome društvo može napraviti puno, ali samo ako hoće, ako je svjesno i ako je spremno. Takve situacije moraju nas natjerati da se mijenjamo", poručio je Grbin.

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac podsjetila je kako je ove godine u Hrvatskoj život izgubilo 12 žena, a taj se trend ne mijenja, što govori i o učinkovitosti u borbi protiv nasilja nad ženama. "Država pri tome nema pravo pogriješiti, zatvarati oči i mesti probleme pod tepih. Jedino odlučnim reakcijama i nedvosmislenim političkim porukama i djelovanjem možemo spriječiti nasilje", istaknula je.

Glasovac je pozvala Vladu i premijera Andreja Plenkovića da borbu protiv nasilja nad ženama stave kao prioritetan problem društva, "umjesto da se bavi imaginarnim širiteljima mržnje i imaginarnim militantnim skupinama koje se, kao, organiziraju da bi srušile njegovu Vladu".

  • +9
Obilježena obljetnica ubojstva triju žena na Općinskom sudu 1999. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ove godine obilježavamo u sjeni strašnih slučajeva nasilja nad ženama i nesposobnosti institucija da ih zaštite i kazne nasilnike, ustvrdila je predsjednica Glasa Anka Mrak Tartaš.

Upozorila je kako mučne statistike govore da godišnje desetak žena ubiju njihovi partneri te da na jedan prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi deset neprijavljenih. Još je gora situacija kada je u pitanju silovanje, rekla je i dodala da se prijavljuje tek svaki dvadeseti slučaj.

"Kad pogledamo postupanje institucija sa ženama žrtvama nasilja, od zakonske zaštite, financijske potpore, do sudske prakse i postupanja policije, nije uopće čudno da žene nasilje uglavnom ne prijavljuju", kazala je Mrak Taritaš.

Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec istaknula je problem femicida, kojem često prethodi nasilje nad ženama i rodno motivirana ubojstva, a podaci pokazuju da je godinama stanje sve lošije. Navela je da u gradu rade na podršci ženama žrtvama nasilja u obliku savjetovališta i skloništa, osnaživanja njihove ekonomske neovisnosti koja omogućava lakše i brže rješavanje tog problema.

Rada Borić je u ime gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji važnim ocijenila podizanje svijesti o problemu nasilja te da svi radimo na tome da ono prestane. Upozorila je da još uvijek nemamo nacionalnu strategiju ravnopravnosti spolova u kojoj treba biti borba protiv svih oblika nasilja nad ženama.