22. rujna 1999.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: U Saboru minuta šutnje za žene žrtve nasilja

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 10:23
  • Objavljeno 22.09.2022 u 10:23
Obilježena obljetnica ubojstva triju žena na Općinskom sudu 1999.

Obilježena obljetnica ubojstva triju žena na Općinskom sudu 1999.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Hrvatski sabor je u četvrtak na početku sjednice minutom šutnje odao počast Gordani Oraškić, Hajri Prohić, Ljiljani Hvalec i svim drugim ženama žrtvama nasilja

Prisjetivši se 22. rujna 1999. godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri, a ranjena jedna žena, predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglasio da nema opravdanja za bilo kakvo nasilje. „Tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora uvijek biti – samo nulta”, kazao je.

Takvo nasilje nije samo stvar pojedinca i članova obitelji, već društveni problem koji zahtijeva trajni rad na poboljšanju raspoloživih mehanizama za reakciju, dodao je . Jandroković je istaknuo da je od proglašenja Nacionalnog dana donesen zakonodavni okvir koji društvo i institucije potiče na intenzivno bavljenje ovim problemom te na međusobnu suradnju i aktivnost.

„Kada govorimo o provedbi zakonskog okvira za postupanje i protokola u slučaju nasilja, opet su ključni ljudi - stručnjaci za prepoznavanje, prevenciju i postupanje u slučajevima nasilja”, rekao je. Istovremeno, dodao je, na svima nama je dio odgovornosti da se potrudimo osmisliti još učinkovitije mehanizme i nastavimo ukazivati na ozbiljnost situacije. U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zastupnice su na govornicu položile buket od 12 bijelih ruža za 12 ubijenih žena u ovoj godini.

  • +9
  • +6

Obilježena obljetnica ubojstva triju žena na Općinskom sudu 1999.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!