donacije pogođenim područjima

[VIDEO/FOTO] Njemački vatrogasci u konvoju od čak 23 vozila dovezli humanitarnu pomoć, dok je konvoj iz Austrije bio dugačak čak 2 kilometra

08.01.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Na područje Sisačko-moslavačke županije u petak je u organizaciji vatrogasaca njemačke pokrajine Baden-Württemberg stigao jedan od najvećih konvoja humanitarne pomoći u kojem je bilo 23 vozila i 50 vatrogasaca.

Njemački su vatrogasci u Sisak dovezli ukupno 230 tona različite opreme, od vatrogasne opreme, odjeće, higijenskih potrepština, pa sve do građevinskog materijala.

"Sa sakupljanjem pomoći počeli smo već 31. prosinca i već smo dovezli prvi konvoj pomoći. Drugi je konvoj krenuo u četvrtak u 16 sati s 23 vozila i 50 vatrogasaca. Budući da ne želimo biti nikome na teret, došli smo samo da isporučimo opremu, pomoći ćemo kod istovara, pa ćemo već u subotu ujutro nakon doručka krenuti prema Njemačkoj", rekao je voditelj konvoja Gerhard Lai.

Video: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na donaciji je zahvalio zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić, koji je naglasio kako suradnja s njemačkim vatrogascima ima već dugogodišnju tradiciju.

Jedan sličan konvoj već je došao, rekao je, a pomoć njemačkih vatrogasaca nije izostala ni za vrijeme i nakon Domovinskog rata. I ovaj put će Nijemci u Hrvatskoj ostaviti tri vatrogasna navalna vozila i dva vatrogasna kombija. Brlečić je posebno naglasio kako je dragocjena pomoć u građevnom materijalu, kojeg trenutačno najviše nedostaje.

  • +7
Njemački vatrogasci u konvoju od čak 23 vozila dovezli humanitarnu pomoć Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatska vatrogasna zajednica

Dočeku konvoja bio je nazočan i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, pa je već na ulasku u Sisak sačinjen raspored o podjeli pomoći na cijelom području Sisačko-moslavačke županije. 

Prvi konvoj s 11 vatrogasnih i tri vozila Crvenog križa iz pokrajine Baden-Württemberg na stradalo je područje stigao prije tjedan dana, kada je dovezeno 110 tona pomoći. Tada su Nijemci dovezli uglavnom sanitetski materijal, opremu za bolnice higijenske i prehrambene potrepštine, te vatrogasnu opremu. 

Austrijanci donirali Hrvatskoj čak 300 tona građevinskog materijala

Humanitarni konvoj iz Austrije dug čak dva kilometra krenuo je u zoru prema Hrvatskoj.  Čak 26 vozila, odnosno 17 šlepera, osam manjih kamiona te jedan kamion hrane i higijenskih potrepština zaputilo se iz Spielberga prema Banovini gdje su stigli oko 10:30.

Šleperi su prevozili radne strojeve, miješalice, bagere, a kamioni cement, pijesak, drvo, cigle. U samo tri dana sakupljeno je čak 300 tona građevinskog materijala za Hrvatsku. 

  • +24
Austrijski konvoj kamiona stigao s donacijama za potresom pogođena područja Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Na pitanje kako su u tako kratkom roku sakupitili toliko toga, objasnio je za 24 sata koordinator i organizator akcije Heinz Kielhausera.

'Iza ovih kulisa su vatrogasci. Oni su najvažniji, puno su pomogli, stavili su se odmah na raspolaganje', kazao je Heinz.

Donacije tvrtki i običnih građana predane su lokalnoj samoupravi. 'Jedna kolegica s posla kazala mi je da dolazi iz Siska i da joj je obitelj pogođena potresom. Odmah smo pristali kad je pitala za pomoć. A i da nije ona pitala, mi bismo pomogli', kaže Kielhauser i dodaje: 'Načelnik će odlučiti tko što treba, oni će dalje raspolagati s tim. Puno Austrijanaca dolazi na ljetovanje u ovu zemlju i zato nam je čast što možemo pomoći.'