velike kiše

[FOTO] Najmanje šest mrtvih u katastrofalnim poplavama u Belgiji, u Liegeu vlasti pozivaju stanovnike da napuste centar grada

15.07.2021 u 16:06

Bionic
Reading

U katastrofalnim poplavama u Belgiji u protekla dva dana šest je osoba izgubilo život, a u Liegeu gradske vlasti pozivaju stanovnike da napuste centar grada

Kiša koja gotovo neprestano pada posljednja dva dana dovela je do izlijevanja rijeka, posebice rijeke Meuse. U četvrtak su spasilačke službe koje su došle pomoći pronašle četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa na istoku Belgije, a još dvije osobe su pronađene u dva druga mjesta, javljaju belgijski mediji. Najteže je pogođena frankofona regija Valonija, na jugu i istoku Belgije te dijelovi Flandrije.

U Liegeu koji leži na rijeci Meuse očekuje se daljnji rast vodostaja do metar i pol. Stoga gradske vlasti pozivaju sve koji su tamo poslom ili iz drugih razloga da napuste grad, a stanovnicima da se popnu na više katove. Policija je nešto iza 15 sati pozvale stanovnike da napuste centar Liegea.

  • +13
Poplave u Belgiji Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Prema belgijskim medijima, toliki vodostaj rijeke Meuse nije zabilježen od 1926. godine. Situacije je kritična u cijeloj Valoniji, naročito u gradovima koji leže na rijeci Meuse i njezinim pritokama.