moćni specijalci

[FOTO] Najelitnija policijska jedinica proslavila svoj rođendan, pogledajte kako je bilo na svečanosti u Lučkom

07.09.2019 u 17:16

Bionic
Reading

U Lučkom je u subotu svečano obilježena 29. godišnjica osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko koja se tijekom Domovinskog rata proslavila kao jedinica za posebne namjene, a nerijetko i obavljanjem gotovo nemogućih zadataka.

ATJ Lučko osnovana je 7. rujna 1990. čime je postala prva oružana formacija za posebne namjene u neovisnoj Republici Hrvatskoj, bila je temelj za ustroj specijalne policije u cjelini, a tijekom rata dala je nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađenju zemlje od srpske agresije, ponajviše u borbama na Velebitu, u akcijama Bljesak i Oluja.

Tijekom Domovinskog rata istaknuli su se i blokadom vojarne Jugoslavenske narodne armije "Maršal Tito" u Novom Zagrebu, blokadom Zračne luke Zagreb te zauzimanjem vojnog odašiljača na Sljemenu.

Na svečanom obilježavanju godišnjice osnutka, okupljeni su se prisjetili 14-orice poginulih pripadnika Jedinice, položeni su vijenci na spomen obilježje, a vojni ordinarij Jure Bogdan služio je svetu misu.

Božo Bionda, Robert Erdelja, Robert Zadro, Vladimir Stojić, Davor Zbiljski, Mladen Jakovljević, Robert Krizmanić, Darko Srbić, Nenad Režić, Zdenko Bogdan, Antun Haban, Slavko Puček, Šimun Fofić i Damir Klasnić svoj su život dali za Hrvatsku neovisnost.

Pripadnici jedinice pokaznim su vježbama demonstrirali svoju spremnost odgovora na terorističke prijetnje, očuvanje sigurnosti javnih dužnosnika i kontrolu granica.

Specijalci su kroz svoju povijest, u vrijeme mira čuvali javne dužnosnike poput Georga Busha mlađeg, Vladimira Putina te Papu Benedikta XVI. i Ivana Pavla II.

Članovi ATJ-a bili su Mirko Filipović - Cro Cop i generali Slavko Butorac, Miljenko Filipović, Mladen Markač, Mirko Norac, Ante Roso, Željko Sačić te Stanko Sopta.

Proslavi svečane obljetnice prisustvovali su ministri unutarnjih poslova i branitelja Davor Božinović i Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mnogobrojni članovi obitelji specijalaca.

"Izuzetno smo ponosni na ATJ Lučko zbog toga što su oni ti koji se angažiraju onda kada to izgleda nemoguće, kada su izazovi takvi, oni na sebe preuzimaju sav rizik i odgovornost te štite građane Hrvatske", poručio je Božinović.

  • +18
Obilježavanje 29. godišnjice osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk izrazio je duboku čast što zapovijeda najelitnijom jedinicom policije, ali je upozorio da su do nedavno praktički bili zaboravljeni.

"Mi smo u jednom vremenu poslije rata bili malo zaboravljeni, kroz ovu sadašnju politiku vidimo da imaju sluha za nas", kazao je Bilobrk.

Naglasio je kako je MUP na čelu s ravnateljem Nikolom Milinom i ministrom Božinovićem dodatno uložio u opremu i napredak specijalaca.

Ministar Božinović kazao je kako su u prosjeku u protekle dvije godine uložili više od 32 milijuna kuna u specijalce. Prijašnji prosjek ulaganja bio je osam milijuna kuna na godišnjoj razini.