blagdan velike gospe u sinju

[FOTO] Nadbiskup Kutleša: 'Medijska propaganda nije jača od vjere. Svako zlo ima svoj kraj'

15.08.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Nadbiskup Splitsko-makarski Dražen Kutleša poručio je u propovijedi na blagdan Velike Gospe u Sinju da medijska propaganda nije jača od vjere usprkos mentalitetu ovoga svijeta za kojeg se čini da je jači od vjere

'Danas nam se čini da je mentalitet ovoga svijeta sa svom svojom medijskom i drugom propagandom jači od vjere, da egoizam pojedinaca nema granica i da nema smisla biti uz Boga jer smo osuđeni na poraz, ali nije tako', rekao je Kutleša. Poručio je da svako zlo ima svoj kraj jer je ljubav uvijek bila, i jest, i bit će jača od mržnje.

Podsjetivši na Isusove riječi kako Crkvu 'vrata paklena neće nadvladati', Kutleša je rekao da se te riječi ne ostvaruju u svakoj mjesnoj crkvi bez truda i odgovornosti njezinih vjernika. 'Gospodin nije rekao za Crkvu u Hrvata da je vrata paklena neće nadvladati, već je nama povjerio zadaću da slavu i pobjedu koju je svojoj Crkvi pripravio utjelovljujemo u ovom našem kraju i vremenu i prenosimo u baštinu naraštajima iza nas', poručio je Kutleša.

  • +42
Procesija u Sinju Izvor: Cropix / Autor: Bozo Vukicevic

Upozorio je pritom da kroz povijest mnoge mjesne crkve nestale i iščezle s lica zemlje zbog odstupanja od Božjih zapovijedi. Po riječima nadbiskupa Kutleše, mnoge su ideologije i svjetonazori nametali, a mnogi još nameću ideju čovjeka i čovječanstva samo u granicama onoga što možemo vidjeti i opipati, zanemarujući da imamo dušu. 'Takve ideologije i svjetonazori završavaju samouništenjem', naglasio je Kutleša i dodao da isključivo materijalistički pogledi na svijet i čovjeka 'ne mogu opstati'.

'Znamo li mi danas prepoznati lažnu od ispravne misli u idejama koje nam se nameću u medijskom i političkom prostoru?' upitao je. Kutleša se osvrnuo i na konzumerizam i 'bjesomučni potrošački mentalitet', rekavši da nam nameću da 'kupujemo i prodajemo sve'. 'Bogataši kupuju sve nagomilavajući nepotrebno, a sirotinja prodaje i daje sve, žrtvuje sve - svoje tijelo, zdravlje, živote, obitelji, ne bi li stekla osnovno', istaknuo je.

  • +10
Hodočasnici na putu prema Sinju Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Na misi održanoj na Trgu Franje Tuđmana bili su izaslanici predsjednika Republike Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića - savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i saborski zastupnik Luka Brčić, te sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Prije mise održana je blagdanska procesija u kojoj je sinjskim ulicama prošlo mnoštvo vjernika, a sliku Čudotvorne Gospe Sinjske naizmjence su nosili sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre.