nuklearno odvraćanje

[FOTO] Kim Jong Un: Naše oružane snage su temeljito spremne odgovoriti na bilo koju krizu

28.07.2022 u 09:40

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da je njegova zemlja spremna mobilizirati svoje odvraćanje od nuklearnog rata i suprotstaviti se bilo kakvom vojnom sukobu SAD-a, te je po prvi put kritizirao novog predsjednika Južne Koreje, upozoravajući da Seoul gura prema rubu rata

Kim je to rekao tijekom govora povodom obilježavanja 69. godišnjice primirja u Korejskom ratu 27. srpnja, zbog kojeg su dvije Koreje tehnički još uvijek u ratu, objavila je u četvrtak službena novinska agencija KCNA.

Sukob sa Sjedinjenim Državama predstavljao je nuklearnu prijetnju od rata 1950-53. te je zahtijevao od Sjevera da ispuni "hitnu povijesnu zadaću" jačanja svoje samoobrane, rekao je Kim.

"Naše oružane snage su temeljito spremne odgovoriti na bilo koju krizu, a odvraćanje nuklearnog rata naše nacije također je u potpunosti spremno mobilizirati svoju apsolutnu snagu", rekao je.

Ova Kimova objava uslijedila je nakon što su dužnosnici Seoula i Washingtona rekli da je Pjongjang dovršio pripreme za izvođenje svog prvog nuklearnog testa od 2017. godine.

Južnokorejski ministar ujedinjenja, zadužen za međukorejska pitanja, rekao je u utorak da postoji "mogućnost" testiranja oko godišnjice primirja, iako je vojni dužnosnik rekao da nema neposrednih znakova za to.

Sjeverna Koreja će se vjerojatno suočiti sa jačim sankcijama uključujući mjere usmjerene na njezine sposobnosti kibernetičkih napada ako nastavi s testom, rekao je u srijedu južnokorejski ministar vanjskih poslova.

U govoru, Kim je rekao da Washington nastavlja s "opasnim, nezakonitim neprijateljskim djelima" s Južnom Korejom protiv Sjevera i nastoji opravdati svoje ponašanje "demoniziranjem" zemlje.

  • +6
Sjeverna Koreja je lansirala sedam projektila u mjesec dana Izvor: EPA / Autor: KCNA

Sjever već dugo optužuje Sjedinjene Države za dvostruke standarde u pogledu vojnih aktivnosti i provođenje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekavši da onemogućuje ponovno pokretanje pregovora usmjerenih na ukidanje nuklearnog i raketnog programa zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

"Dvostruki čin Sjedinjenih Država, koji prikazuje sve rutinske akcije naših oružanih snaga kao 'provokaciju' i 'prijetnju' dok održava velike zajedničke vojne vježbe koje ozbiljno prijete našoj sigurnosti, doslovno je pljačka", rekao je Kim. .

"To dovodi bilateralne odnose do točke u kojoj se teško vratiti, u stanje sukoba", kazao je.

Kim je također po prvi put osudio novog južnokorejskog konzervativnog predsjednika Yoon Suk-yeola, optuživši ga da prijeti sigurnosti i pravu Sjevera na samoobranu.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci testirala hipersonične projektile i projektile za koje kaže da mogu nositi taktičko nuklearno oružje.