povorka smanjena zbog korone

[FOTO] Iran slavi obljetnicu Islamske revolucije, na ulicama se opet palile američke zastave

11.02.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Iran u petak obilježava 43. obljetnicu Islamske revolucije, a zbog pandemije koronavirusa održat će se mala povorka s automobilima i motociklima.

Ovim će se događajem demonstrirati podrška naroda Islamskoj revoluciji 1979. godine. „Naša se revolucija temelji na načelu političke i ekonomske neovisnosti od svjetskih sila“, rekao je u svom govoru predsjednik Ebrahim Raisi.

Iran želi konstruktivne odnose sa stranim zemljama ali to ne znači da će primati naredbe izvana, dodao je. „S velikim samopouzdanjem i optimizmom nastavljamo svojim putem prema budućnosti“, kazao je predsjednik.

Iran se trenutno nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi u svojoj povijesti zbog američkih sankcija iz koje može izaći jedino ako uspješno privede kraju pregovore o ograničenju svog nuklearnog programa.

Unatoč ponekim pomacima, ne nazira se konačni dogovor.

  • +9
Obljetnica Islamske revolucije Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

11. veljače 1979. godine okončano je razdoblje monarhije nakon koje je proglašena Islamska Republika Iran.

Osnivačem Islamske Republike smatra se ajatolah Ruholah Homeini, prvi vrhovni vođa šijitske teokracije, koji je iz egzila u Francuskoj organizirao svrgavanje kraljevske dinastije.

Nakon njegove smrti 1989. godine, naslijedio ga je ajatolah Ali Hamenei koji i dalje ima završnu riječ u svim najvažnijim pitanjima.