osigurao ahmetov

[FOTO] Impresivna montažna skloništa stižu na ukrajinski front, proizvodi ih tvrtka s kojom je povezan Darijo Srna

14.09.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Metinvest Holding, proizvođač čelika u vlasništvu ukrajinskog milijardera Rinata Ahmetova, počeo je proizvoditi montažna skloništa te ih slati ukrajinskim vojnicima koji se diljem zemlje bore protiv ruskih snaga

Nakon što ih se ukopa u zemlju na dubinu od 150 centimetara, mogu izdržati hitac projektila kalibra 150 milimetara. Metinvest Holding kaže da se mogu koristiti kao skrovišta, kontejneri ili terenske kupaonice, donosi Jutarnji.hr.

Jedno takvo montažno sklonište košta 200 tisuća grivnji (blizu 40 tisuća kuna; 5300 eura), a Metinvest Holding kaže da je ukrajinskim vojnicima već besplatno isporučio deset jedinica. Tvrtka kaže da očekuje da će svakog mjeseca proizvesti 20 jedinica. Sklonište se za potrebe dostave može rastaviti u dijelove, od kojih nijedan nije teži od 50 kilograma. To znači, kaže proizvođač, da dostave mogu vršiti manji timovi ljudi. Skloništa se proizvode u Metinvestovoj čeličani u Zaporižji.

Bivši hrvatski nogometaš i trenutni direktor nogometnih operacija Šahtara iz Donecka Darijo Srna sredinom srpnja ove godine postao je ambasador humanitarnog projekta Saving Lives, a koji su pokrenule Metinvest grupa i najveća ukrajinska privatna investicijska tvrtka DTEK.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV