međunarodna akcija

[FOTO] Djeca Banovine sudjelovala u eko patroli Čišćenje bez granica u Savudrijskoj vali

06.06.2021 u 19:41

Bionic
Reading

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije u nedjelju su zajedno, šesti put zaredom u sklopu međunarodne dječje eko patrole, čistili podmorje Savudrijske vale, a ovogodišnjoj eko patroli priključila su se i djeca s potresom pogođene Banovine.

Djeca su u protekla tri dana pod vodstvom instruktora ronjenja najprije savladala osnove ronjenja, a onda posljednjega dana pomogli u čišćenju podmorja. Čistili su podmorje u kampu Veli Jože, a mladi ronioci s područja Banovine izvukli su na desetke vreća punih otpada.

U tri dana koliko je cijela akcija trajala, za djecu Banovine organizirane su brojne aktivnosti a jedna od njih bio je i put u Umag, gdje ih je primio umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

U sklopu akcije, čistile su se obje strane zaljeva, hrvatska i slovenska, a ronioci su uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kampu Veli Jože i u Luci Savudrija.

Eko patrola održala se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkoga holdinga te njegove podružnice , a zajedno s djecom akciji vađenja otpada iz Jadrana pridružio se i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

"Jučer smo obilježili dan zaštite okoliša, a za dva dana slijedi i dan zaštite mora i oceana. Kopneni okoliš i more su neodvojivi", rekao je Šiljeg.

Podsjetio je da je prošlo stoljeće obilježeno nebrigom za more kada se taj vrijedni eko sustav nerijetko koristio i kao spremište nepotrebnoga - od nepročišćenih otpadnih voda do krutog otpada, a poglavito plastike. Dodao je kako su mora i oceani dosegli maksimum izdržljivosti, ustvrdivši da su napori za obnovu tih ekosustava od presudne važnosti.

  • +20
Međunarodna akcija čišćenja podmorja Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Od najmlađih učiti kako podići svijest o zaštiti mora i oceana

"Bitna karika u lancu tih aktivnosti je i ronjenje prema kojem, kako vidimo, i najmlađi pokazuju iznimnu sklonost. Kako podići svijest o zaštiti mora i okoliša možemo naučiti upravo od najmlađih koji su po tim pitanjima često savjesniji od nas odraslih", poručio je državni tajnik Šiljeg

Sudionike akcije pozdravio je i podržao državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak koji je istaknuo važnost ovakvih akcija kao idealnog alata za promociju čistoga Jadrana kako bi se poboljšala turistička sezona.

Podršku cijeloj akciji dalo je i Ravnateljstvo civilne zaštite. Zahvalnost organizatorima akcije, entuzijazmu, a posebno ideji o uključivanju djece iz potresom pogođenog područja Sisačko -moslavačke županije, iskazao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite ustvrdivši kako je upravo tim činom eko akcija dobila vrijednu humanitarnu notu.

Inače, u eko patrolu uključilo se više od 40 klubova i udruženja, Javnih vatrogasnih postrojbi, civilne zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sve u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora