KRITIČNO UGROŽENA VRSTA

Eko Kvarner upozorava na pomor plemenitih periski u Jadranu

09.09.2020 u 16:30

Bionic
Reading

Predstavnici udruge Eko Kvarner u srijedu su istaknuli problem pomora plemenitih periski u Jadranu i na Mediteranu i najavili stručni skup o toj temi koji će biti održan 11. rujna u velikoj vijećnici Grada Krka, u sklopu manifestacije Krčko podmorje 2020.

Na konferenciji za novinare u srijedu su govorili morska biologinja Milvana Arko Pijevac i predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić.

Znanstveno-stručni skup naziva "Proširenje ekolške mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske bit će održana od 10. do 12. rujna

Na skupu će se razmatrati postojeće stanje bioraznolikosti na kopnu i moru, s posebnim osvrtom na stanje populacija strogo zaštićene vrste školjkaša plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758.

Kako je rečeno, u 2016. su zabilježeni prvi slučajevi masovnih pomora periski na Mediteranu, a u 2019. prvi pomori uočeni su u južnom i srednjem Jadranu.

Naglo smanjenje populacija uzrokovano je parazitom te se periska našla na crvenoj listi Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN), kao kritično ugrožena vrsta.

Na konferenciji će biti riječi o mogućem negativnom utjecaju nestajanja plemenite periske na bioraznolikost, o mjerama očuvanja plemenite periske te o opravdanosti proširenja Natura 2000 područja i na morski ekosustav, posebice zbog očuvanja staništa zaštićenih vrsta školjkaša.

U suradnji s Gradom Krkom i ronilačkim klubovima nakon konferencije bit će organizirana eko akcija čišćenja podmorja Krčkog zaljeva i bilježenje periski u moru oko otoka Krka, posebice uz zapadnu obalu.

Zaključci skupa bit će predstavljeni javnosti putem brošura i medija.

Kako su istaknuli iz Eko Kvarnera, prema Zakonu o zaštiti prirode, novčanom kaznom od sedam do 200 tisuća kuna kaznit će se svaka fizička ili pravna osoba ako bere, reže, siječe, iskopava, skuplja ili uništava jedinke strogo zaštićenih vrsta.

Iz udruge su stoga pozivaju građane da dojave nalazišta plemenite periske vrste, kao i da jave ako primijete vađenje ili uništavanje njena staništa.